Ödön
1 °C
11 °C

A dél-koreai elnök nem akarja, hogy nyomozzanak az elődje után

2017.02.27. 16:53 Módosítva: 2017-02-27 16:58:06

Az ellenzék lemondatná Dél-Korea ideiglenes elnökét, mert elégedetlenek azzal, ahogy a korrupciós botrányba keveredett és amiatt lemondatott elnök utáni vizsgálatot kezeli. Közben az utcákon folyamatosan tömegtüntetések vannak.

Hvang Gjoan úgy döntött, hogy nem terjeszti ki az elődje a decemberben a parlament által bizalmatlansági indítvánnyal lemondatott Pak Gunhje elnöknő elleni vizsgálatot. A nyomozók szóltak, hogy több idő kellene nekik az ügy teljes körű kivizsgálásához, de Hvang jelezte, nem hosszabbítja meg a vizsgálóbizottság munkáját, írja a BBC.

Így kedden feloszlatják a vizsgálatot folytató, külön erre a célra felállított csoportot, ráadásul úgy, hogy az ügy kulcsfiguráját, Pak Gunhjét még nem hallgatták ki a nyomozók. Ez nem jelenti a nyomozás végét, de minden további vizsgálódás az állami szervek általános rendje szerint történik majd, nyilván kevesebb erőforrással. Az ellenzék legnagyobb pártja, a Demokrata Párt szerint arról van szó, hogy az ideiglenes elnök nem akarja, hogy elődjéről minden problémás információt összegyűjtsenek a nyomozók. Az ellenzék most azt fontolgatja, hogy az ideiglenes elnökkel szemben is beadnak egy bizalmatlansági indítványt, amiért szándékosan hátráltatja a nyomozást.

Hvang visszautasítja a vádakat, állítása szerint ő csak az ország politikai stabilitása miatt nem akarja meghosszabbítani a speciális vizsgálatot.

A Dél-Koreát hónapok óta lázban tartó botrányról, amelyben a Samsung vezetőjét is letartóztatták, miután kiderült, hogy az óriáscég nagy adományokat adott a korrupciós botrányba keveredett elnök bizalmasának, aki a vádak szerint aztán a pénz egy részét tovább csorgatta az államfőnek. A dél-koreai helyzetről ebben a cikkben olvashat bővebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?