Izsó
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

John Major: Történelmi hiba a brexit

2017.02.27. 22:29

A korábbi brit miniszterelnök, John Major történelmi hibának nevezte, hogy a brit EU-tagságról tartott 2016-os népszavazáson a többség a kilépésre szavazott. Major a londoni Királyi Külügyi Intézetben (Chatham House) mondott beszédet hétfő este, ahol élesen bírálta a brexit-párti politikusokat, mondván azok „irreális és túlzottan derűlátó jövőképpel hitegetik" a brit népet, a várható akadályokra csak legyintenek, és olyan lehetőségeket vázolnak fel, amelyek túlmennek minden ésszerű várakozáson.”

Major Theresa May mostani konzervatív kormányát sem dicsérte, a hétfőn kezdődött felsőházi kilépési tárgyalások kapcsán pedig elmondta, hogy csekély az esélye annak, hogy az egyeztetések végén elérhető megállapodás ugyanazokat az előnyöket kínálhatja, mint Nagy-Britannia jelenlegi teljes jogú tagsága az EU egységes belső piacán.

John Major ezzel arra utalt, hogy a brit kormány ki akar vonulni az Európai Unió egységes belső piacáról is. Theresa May miniszterelnök hivatalos álláspontja szerint ez azért szükséges, mert ha London érvényesítené a teljes jogú belső piaci tagsághoz szükséges feltételeket, az olyan lenne, mintha Nagy-Britannia ki sem lépett volna az EU-ból, írja az MTI.

Néhány napon belül Major már a második korábbi brit miniszterelnök, aki aggodalmát fejezte ki a brexit, illetve annak tárgyalásai miatt, hiszen korábban Tony Blair nyilatkozott úgy, hogy az EU-tagságról rendezett népszavazáson a választók anélkül szavaztak a kilépésre, hogy tudták volna, mivel jár majd a Brexit, ezért joguk van ahhoz, hogy meggondolják magukat.