Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Műkincseket adott vissza Lengyelországnak az egykori náci kormányzó fia

2017.02.27. 22:06

Krakkó egykori náci kormányzójának, Otto Wächternek a fia ingyen visszaadott Lengyelországnak három olyan műkincset, amelyet édesanyja egy krakkói lopott el a második világháború alatt, írja az MTI.

A 78 éves Horst Wächter, a néhai SS-tábornok gyermeke vasárnap a krakkói vajdasági kormányzói hivatalban adta át a három műalkotást: egy festményt a Potocki-palotáról, egy asztallapba beleapplikált térképet a 17. századi Lengyelországról és egy Krakkót a reneszánsz idején ábrázoló metszetet.

 Valószínűleg ez az első eset, hogy a legfontosabb náci megszállók családjának egy tagja visszaszolgáltat olyan műkincseket, amelyeket a háború alatt loptak el Lengyelországból"

– mondta az átadási ceremónián Ryszard Czarnecki, az Európai Parlament alelnöke. 

A Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypárt tagja reményét fejezte ki, hogy a gesztus más családokat is a lopott műkincsek visszaszolgáltatására késztet. Wächter egyébként nem tanúsított különösebb megbánást családja nevében. Azt mondta, hogy csupán 1985-ben elhunyt édesanyja emléke előtt tiszteleg a gesztussal.

A Guardian brit lap szerint Julia Potocka festményét Horst Wächter már évekkel ezelőtt megpróbálta visszaadni a Potocki-családnak, de annak tagjai nem voltak hajlandók szóba állni egy náci fiával. A találkozó végül Magdalena Ogórek lengyel politikus és történész közvetítésével jött létre, aki elmondta, hogy egyáltalán nem kellett a férfit rábeszélni a visszaadásra, viszont kifejezetten nehéz volt a lengyeleket meggyőzni a dologról.

Anyu is büszke náci volt

A My Nazi Legacy című 2015-ös dokumentumfilmben Otto Wächter fia elismerte, hogy anyja "büszke náci" volt. Meg volt győződve arról, hogy férjének igaza volt, helyesen cselekedett, és soha egy rossz szót sem szólt róla. Horst Wächter úgy tartja, hogy apja is

csak egy fogaskerék volt a náci gyilkológépezetben, nem terheli felelősség azért, amit tennie kellett.

Wächter parancsára 1940-ben 68 ezer zsidót űztek el Krakkóból, a rákövetkező évben pedig gettóba terelték a megmaradt 15 ezer zsidót. Az általa elrendelt kivégzések azután is folytatódtak, hogy 1942-ben Galícia kormányzója lett. Wächter 1949-ben rejtélyes körülmények között halt meg Rómában, ahol arra várt, hogy más náci szökevényekhez hasonlóan a Vatikán őt is Dél-Amerikába menekítse. Ogórek lehetségesnek tartja, hogy Wächtert megmérgezték.