Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Muszlimok segítettek helyreállítani a megrongált zsidó temetőket

2017.02.27. 15:31 Módosítva: 2017-02-27 18:44:03

Múlt héten írtuk, hogy száznál is több sírkövet rongáltak meg egyelőre ismeretlen vandálok egy St Louis-i zsidó temetőben. A temetőben több sír műemléknek számított, a rongálás óta nagy a feszültség az amerikai zsidó közösségekben. Egy muszlim aktivista, Tarek El-Messidi adománygyűjtést szervezett a temető helyreállításáért. A kampány olyan sikeres lett, hogy több híresség, például Ellen DeGeneres és J.K. Rowling is megosztotta a felhívást, 130 ezer dollárnál is több pénz gyűlt össze. A temető helyreállítása után megmaradó összeget El-Messidi felajánlotta egyéb antiszemitizmus elleni programokra, ezekre pedig most úgy néz ki, egyre nagyobb szükség van az Egyesült Államokban.

Szintén múlt heti hír volt, hogy több zsidó kulturális központot, közösségi épületet kellett kiüríteni több amerikai városában is egy bombafenyegetés-hullám miatt.

És erre a hétre is jutott hír antiszemita gyűlölet-bűncselekményről:

vasárnap este Philadelphiában rongáltak meg ismeretlen vandálok egy zsidó temetőt.

Nagyjából 500 sírkő lett felborítva, írja a BBC. El-Messidi elutazott a temetőhöz és helyi zsidókkal, keresztényekkel és muszlimokkal közösen elkezdték helyreállítani a síremlékeket. Az USA-ban folyamatosan növekszik a gyűlölet-bűncselekmények száma, ezeknek a sértettjei főleg muszlim és zsidó közösségek, vagy azok tagjai.