Auguszta
-7 °C
0 °C

Szijjártó: Lábon lőttük magunkat a szankciókkal

2017.02.27. 14:40

Olyan interjút adott Szijjártó Péter New Yorkban a Ria Novosztyinak, amelynek legfontosabb állításai alapján nem lehetne megmondani, hogy tényleg egy EU- és NATO-tagállam külügyminisztere vagy az orosz vezetés képviselője nyilatkozik. A külügyminiszter szerint:

  • A szankcióknak semmi értelmük, nem értek célt, gazdaságilag több kárt okoztak az EU-nak, mint Oroszországnak. „Lábon lőttük magunkat” – mondta Orbán Viktort idézve.
  • Politikailag sem volt hasznos a szankció, mert a minszki megállapodás így sem érvényesült teljesen.
  • Vitázni kéne a szankciókról – igaz, miközben a vita fontosságát hangoztatja a külügyminiszter, valójában csak a szankciók feloldása mellett érvel, anélkül, hogy javaslatot tenne arra, mit kéne lépni a nemzetközi szerződéseket felrúgó, területeket katonai közreműködéssel elhódító Oroszországgal szemben.
  • Európában még hódít a képmutató politikai korrektség – nem derül ki, mire gondol Szijjártó, bár úgy tűnik, mintha arra, hogy tudomásul kéne venni, hogy Oroszország elég erős ahhoz, hogy kiigazítsa a határait szomszédja rovására.
  • Sajnálja az európai elit, és a liberális sajtó, hogy nem ők, hanem az amerikaiak választottak elnököt. Donald Trump révén talán végre vége lesz a demokráciaexportnak – reméli a külügyminiszter.
  •  Magyarország magára nézve nem lát fenyegetést Oroszországban, de elfogadja, hogy a balti és lengyel szövetségesek igen.
  • Erősíteni kell a NATO-t, hogy Oroszországgal közösen eredményesebben lépjenek fel a terrorizmus ellen.

Szóba került a népszavazás, amelyről Szijjártó elmondta:

  • Egyértlemű véleményt nyilvánított 3,3 millió ember – az nem derült ki szavaiból, hogy a népszavazás az 50 százaléknál alacsonyabb részvétel miatt érvénytelen volt,
  • és ennek mentén alkotmánymódosítást is akartak, de az ellenzék meghiúsította – hogy a módosításhoz elég lett volna a Jobbik támogatását megszerzendő felszámolni a letelepedési kötvény intézményét, arra nem tért ki.

A paksi atomerőmű bővítéséről szóló tárgyalás Brüsszellel jól halad, jövőre az építkezés is megindul.

Gázügyben nincsenek rendezetlen kérdések, elvileg lehetséges, hogy Ukrajna Magyarországon keresztül is jusson földgázhoz, de ennek mennyisége csekély és Oroszország tud róla.

A Déli Áramlat újjáélesztésében reménykedik Szijjártó, miután Vlagyimir Putyin budapesti látogatásakor ezt megemlítette. A projekt Magyarország érdeke – mondta az ellenzékben a Fidesz által még Magyarország elárulásnak tartott projektről, bízva abban, hogy a bolgár választások után Bulgária ismét támogatni fogja az Ukrajnát délről elkerülő, Oroszországot Európával összekötő alternatív gázvezeték tervét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!