Viola
-6 °C
-2 °C

A menekült gyerekek felét éri szexuális zaklatás Líbiában

GettyImages-625023488
2017.02.28. 14:14

A menekült és migráns gyermekeknek szélsőséges helyzetekkel kell szembenézniük a Fekete-Afrikából Líbiába és onnan Olaszországba vezető úton. Az UNICEF felmérésében megkérdezett gyerekek háromnegyedét érte erőszak vagy zaklatás, míg a felmérésben résztvevő nők és gyermekek közel fele számolt be – gyakran többszöri – szexuális zaklatásról.

A Földközi-tengeren Líbiából Európába vezető utat 40 emberből legalább 1 nem éli túl, tavaly összesen legalább 4579-en haltak bele a veszélyes vállalkozásba, amiből valószínűleg legalább 700 gyermek volt.

A közép-mediterrán migrációs útvonal a gyerekek és nők szempontjából az egyik legveszélyesebb és leghalálosabb útvonalak közé tartozik – mondta Afshan Khan, az UNICEF menekült- és migránskrízis kezelésééért felelős igazgatója.

Az embercsempészetet olyan emberek működtetik, akik azokra az elkeseredett gyermekekre és nőkre vadásznak, akik a jobb élet reményében keresnek menedéket. Olyan legális útvonalakra van szükség, amelyek garantálják a gyermekek biztonságát, és távol tartják a bűnözőket – tette hozzá az UNICEF regionális igazgatója.

Egy 2016 végén készített felmérés szerint 256 000 menekülőt vettek nyilvántartásba Líbiában, köztük 30 803 nőt és 23 102 gyermeket, egyharmaduk kíséret nélkül érkezett. Valójában legalább háromszor ennyien is lehetnek.

Sok gyermeket és nőt taszított adósságba és tette ki a bántalmazás, emberrablás és emberkereskedelem veszélyének, hogy az utazás elején készpénzben, azonnal kellett fizetniük az embercsempészeknek.

A nők és gyermekek túlzsúfolt és kíméletlen körülményekről számoltak be a líbiai kormány és fegyveres erők által működtetett befogadóállomásokon, nem volt például tápláló étel, és megfelelő menedék.

Az UNICEF hatpontos cselekvési terve

1. A menekült és migráns gyermekeket – különös tekintettel a kíséret nélküliekre – meg kell védeni a kizsákmányolástól és az erőszaktól.

2. Több gyakorlati megoldással véget kell vetni a menedékkérő vagy migráns gyermekek elzárásának.

3. A családok összetartása a legjobb módja a gyermekek védelmének, és a törvényes státusz megszerzésének.

4. Minden menekült és migráns gyermeket folyamatosan taníttatni kell, és elérhetővé kell tenni számukra az egészségügyi ellátást és egyéb minőségi szolgáltatásokat.

5. Sürgősen kezelni kell a menekültek és a migránsok ekkora tömegű vándorlásának okait.

6. Fel kell lépni a tranzit- és célországokban megjelenő idegengyűlölet, hátrányos megkülönböztetés és marginalizáció ellen. 

Borítókép: Dan Kitwood/Getty Images

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!