Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vizsgálati fogságban egy török származású német újságíró Ankarában

2017.02.28. 00:01

Tizenhárom napos rendőrségi őrizetet követően az isztambuli vizsgálóbíró hétfőn vizsgálati fogságot rendelt el Deniz Yücel török származású német újságíró ellen - írja az MTI. 

Deniz Yücelt azzal gyanúsítják a török hatóságok, hogy terrorista propagandát terjesztett és lázadást szított a lakosság körében. A vizsgálati fogságot mindkét vádpont szerint elrendelték, és akár öt évig is fogva tarthatják az újságírót. 

Sigmar Gabriel német külügyminiszter élesen bírálta az ankarai hatóságok eljárását a német-török kettős állampolgárral szemben. Szerinte egy túlzottan szigorú, és ezért nem megfelelő döntés volt, mert nem veszi figyelembe a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadságát, sem azt, hogy Deniz Yücel önként jelentkezett a török igazságügyi hatóságoknál. 

Gabriel szerint nehéz idők köszöntöttek be a török-német viszonyban. Hozzáfűzte: "Deniz Yücel ügye reflektorfénybe helyezi a két ország közötti nyilvánvaló különbségeket, ami jogállami alapelvek alkalmazását, valamint a sajtó- és véleménynyilvánítási szabadság értékelését illeti". Gabriel kiemelte, hogy mindent megtesznek azért, hogy Deniz Yücel hamar visszanyerje szabadságát, és az eljárás jó véget érjen.

Yücel február 14-én önként jelentkezett az isztambuli rendőrségen, mivel körözést adtak ki ellene a helyi hatóságok. Yücel 2015 májusától dolgozott a Weltnek törökországi tudósítójaként. Ankara nem akkreditálta, de török állampolgársága miatt törvényesen dolgozhatott az országban.