Vádat emeltek két nő ellen Kim Dzsongnam meggyilkolása miatt

2017.03.01. 08:47 Módosítva: 2017.03.01. 09:22

A malajziai hatóságok szerdán vádat emeltek egy indonéz és egy vietnami nő ellen Kim Dzsongun észak-koreai diktátor féltestvére, Kim Dzsongnam meggyilkolása miatt. Az egyik vádlott a 25 éves jakartai Siti Aishah, a másik a 28 éves vietnami Doan Thi Huong.

Akár kötél általi halálra is ítélhetik őket, de halálos ítéletet kizárólag a legfelsőbb bíróság hozhat. Az egyik vádlott ügyvédje azt mondta, hogy a bírósági eljárás legkorábban néhány hónap múlva veszi kezdetét. A két nőt állig felfegyverzett rendőrök szállították a Kuala Lumpur-i bíróságra, a két vádlotton golyóálló mellény volt.

Korábban mindkét nő azt mondta a börtönben őket felkereső diplomatáknak, hogy azt hitték, egy ismeretlen férfi megtréfálásában vesznek részt, nem is sejtve, hogy gyilkosságot követnek el. Azt állították, fejenként 90 dollárt kaptak, hogy rész vegyenek egy rejtett kamerás tévéműsorban. A hatóságok azonban meg vannak győződve arról, hogy szándékosan mérgezték meg Kim Dzsongnamot.

A néhai diktátor, Kim Dzsongil legidősebb fiát február 13-án gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Két nő mérgező folyadékot kent az arcára. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ENSZ által vegyi fegyvernek minősített, rendkívüli veszélyes VX idegméreg okozta Dzsongnam halálát. Az arcára kent folyadékszerű méreg a bőrön keresztül felszívódva okozta Kim Dzsongnam halálát, a férfi a támadás után húsz perccel meghalt.

Siti Aishahot és Doan Thi Huongot néhány órával a gyilkosság után letartóztatták. A malajziai hatóságok rajtuk kívül őrizetbe vettek egy észak-koreai és egy malajziai állampolgárt, de vádat még nem emeltek ellenük. Négy másik gyanúsított észak-koreai, ők a gyilkosság napján elhagyták Kuala Lumpurt, feltehetően mindnyájan Phenjanba vannak. A malajziai hatóságok emellett ki akarják hallgatni az észak-koreai nagykövetség és az Air Koryo észak-koreai légitársaság két alkalmazottját.

A Szankei Simbun című japán lap azt írta szerdán, hogy a meggyilkolt Kim Dzsongnamnak március elsején kellett volna találkoznia titokban a japán politikai közélet egyik befolyásos szereplőjével, Iszij Hadzsiméval, aki tevékeny szerepet vállalt a phenjani-tokiói kapcsolatok alakításában, számos alkalommal járt Észak-Koreában. Ezt a lapnak Iszij is megerősítette, azt mondta, egy makaói étteremben kellett volna találkozniuk, hogy megvitassák Phenjan és Tokió kapcsolatait. A japán lap nem zárja ki, hogy Phenjanban gyanakodva néztek Kim Dzsongnam külföldi kapcsolataira, és ezért ölték meg. (MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport