Menyhért, Mirjam
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Visszaállítja a sorkatonaságot az orosz fenyegetés miatt Svédország

2017.03.02. 12:02

A korábbi terveknek megfelelően Svédország visszaállítja a sorkatonaságot 2018. január 1-jétől, írja a BBC. A lépést a parlament elsöprő többsége támogatja. A svéd védelmi minisztérium szóvivője szerint négyezer fiatalt soroznak majd be, őket pedig fizikai és pszichológiai alkalmassági vizsgálat után választják ki az 1999-ben született 13 ezer svéd állampolgár közül.

Svédország szomszédjához, Finnországhoz hasonlóan nem tagja a NATO-nak, és rendkívül aggasztják Oroszország hadgyakorlatai a Balti-térségben. Szeptemberben Svédország például ismét helyőrséget létesített Gotland szigetén, de az orosz fenyegetés miatt az ország NATO-csatlakozása is egyre inkább beszédtéma.

A védelmi minisztérium szóvivője elmondta, az egyébként 2010-ben eltörölt sorkatonaság újbóli bevezetésének oka „a változás a szomszédságunkban... az orosz katonai aktivitás az egyik ok." A sorkatonák 12 hónapig fognak szolgálni, majd megpróbálnak közülünk minél többet hivatásos katonának átcsábítani, vagy legalább tartalékosnak. A svéd sorozási rendszer mintája a norvég lesz, ami nagy hangsúlyt helyez az önkéntesekre is.