Szabina
2 °C
15 °C

Egyre kaotikusabb a francia elnökválasztási hajrá

2017.03.03. 23:31

Francois Fillon kampányigazgatója, Patrick Stefanini is benyújtotta a lemondását, és jövő héttől Vincent Chriqui veszi át a helyét - közölte az MTI összeállítása szerint az 51 nap múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltjének stábja.

A Le Journal du Dimanche című hetilap internetes oldalán közzétette a kampányigazgató lemondó levelét, amelyben az sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a családtagjai feltételezett fiktív parlamenti állásai miatt ügyészségi eljárás alá került Fillon nem lép vissza az elnökjelöltségtől, ahogy azt ő is tanácsolta neki. 

Fillon egyre lejjebb

A legfrissebb felmérések szerint a függetlenként induló Emmanuel Macron 27 százalékkal átvette a vezetést Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke előtt, aki 25,5 százalékon áll. A botrány egy hónappal ezelőtti kirobbanásáig favoritnak számító Francois Fillon már csak 19 százalékon áll. Ha Fillon visszalépne, a helyére lépő Alain Juppé 26,5 százalékot kaphatna az első fordulóban, és Macronnal jutna be a második fordulóba, míg Marine Le Pen kiesne. 

 "Szinte semmi sem maradt a munkánk gyümölcséből, azaz a jobboldal és a centrum összefogásából a jelöltséged mögött. A vereséged az első fordulóban már nem kizárt. Nem vagyok hajlandó vállalni ezt a perspektívát" - írta a kampányigazgató. 

Patrick Stefanini a levélben utalt arra is, hogy a jobboldali politikusok sora hagyják el a kampánystábot, amióta Fillon maga jelentette be, hogy vádemelés céljából március 15-re beidézték a vizsgálóbírók. Politikustársai elsősorban azt kifogásolják, hogy január 26-án a legnézettebb tévéhíradó élő adásában Fillon maga ígérte meg, hogy amennyiben eljárás indul ellene, visszalép az elnökjelöltségtől, ezért a jobboldal hitelessége múlik az adott szaván. Szerdán viszont már azt mondta: meg fog jelenni az idézésen, de "nem enged, nem lép vissza". A jelölt "politikai gyilkosságnak" nevezte az ellene folyó eljárást, és ismét tagadta a vádakat.

A Libération című baloldali napilap számlálója szerint percről perce nő a Fillonnal szerda óta szembeforduló jobboldali képviselők száma, amely péntek este 9 órára elérte a 139-et.

"Ne hagyjátok, hogy elvegyék tőletek a választást, ellenállásra kérlek titeket, sőt még többre, kérlek, hogy gyertek velem!" - mondta Francois Fillon a Twitteren péntek este közzétett videóban, amelyben arra kéri híveit, hogy "nagy számban" vegyenek részt a vasárnapi támogató nagygyűlésen. A részvétel mutathatja meg, hogy Fillonnak sikerül-e mozgósítania választóit. A rendezvényre mintegy 50 ezer embert várnak a szervezők, akik a francia hírtelevízió tudósításai szerint buszokkal szállítják vidékről Párizsba a jelölt mellett kiálló aktivistákat.

Le Pent beidézték, nem érdekli

Az elnökválasztási kampány végéig nem hajlandó a vizsgálóbírák előtt megjelenni Marine Le Pen, hogy vallomást tegyen az európai uniós pénzekkel való visszaélés gyanúja miatt kirobbant ügyben - közölte a politikus ügyvédje. Igazságügyi forrásból a nap folyamán  vált ismertté, hogy a politikust pártja feltételezett fiktív európai uniós asszisztensi szerződései ügyében beidézték a vizsgálóbírák elé.

Marcel Ceccaldi ügyvéd Le Pen képviselői mentelmi jogára hivatkozva mondta azt, hogy a szélsőjobboldali pártvezető közölte a bírákkal: az áprilisban, illetve májusban tartandó elnökválasztási kampány végég nem tesz eleget az idézésnek.

A politikust bekérető vizsgálóbírák arra keresik a választ, hogy a Nemzeti Front fizetett-e alkalmazottakat Franciaországban uniós pénzekből, európai parlamenti asszisztensek szerződése alapján. Le Pen kabinetfőnöke, Catherine Griset ellen február 22-én emeltek vádat. Azzal gyanúsítják, hogy 2010 és 2016 között az EP-ben vett fel asszisztensi fizetést, holott ezalatt valójában Franciaországban töltött be tisztséget a pártjában.

Marine Le Pen korábban több ízben is hangoztatta, hogy nem jelenik meg az idézésen a fiktív európai uniós szerződések ügyében.

Az Európai Parlament a francia hatóságok kezdeményezésére csütörtökön már felfüggesztette Marine Le Pen mentelmi jogát, de egy másik ügyben: a politikus az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotókat tett közzé a Twitteren, és ezért, "erőszakos tartalmú fotók közzététele" miatt 2015 végén vizsgálatot indítottak ellene.