Elengedték a Kim Dzsongnam meggyilkolása miatt őrizetbe vett férfit

2017.03.03. 11:08

A malajziai hatóságok bizonyíték híján pénteken elengedték azt az észak-koreai férfit, akit Kim Dzsongun észak-koreai vezető féltestvére, Kim Dzsongnam meggyilkolásának ügyében vettek őrizetbe - írja az MTI. A Sky News pedig azt közölte, hogy egy másik gyanúsítottat kezdtek el körözni, aki egy légitársaság munkatársa. 

A 47 éves Ri Dzsongcsol két hét után szabadult ki a Kuala Lumpurtól délre található sepangi rendőrőrsről biztonsági kísérettel. Egy rendőrségi tisztségviselő elmondta, hogy Ri Dzsongcsolt átadják a bevándorlásügyi hatóságoknak. Egyelőre nem tudni, mikor küldik vissza Észak-Koreába. Ri annak a nyolc észak-koreai állampolgárnak az egyike, akiknek közük lehetett Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezető legidősebb fiának meggyilkolásához.

A malajziai főügyész csütörtökön elmondta, hogy bizonyíték híján nem tudják perbe fogni a férfit. A feltételezések szerint Ri volt az, aki becsempészte a Kim Dzsongnam arcára kent VX idegmérget a délkelet-ázsiai országba, és átadta a gyilkosoknak, egy indonéz és egy vietnami nőnek. A 25 éves jakartai Siti Aishah és a 28 éves vietnami Doan Thi Huong ellen szerdán emeltek vádat a malajziai hatóságok. Ha bűnösnek találják őket, akár halállal is lakolhatnak tettükért.

Sajnálják

A malajziai rendőrség sajnálattal vette tudomásul a férfi szabadon engedését. "Úgy gondoljuk, hogy Ri Dzsongcsol szerepet játszott az áldozat meggyilkolásában, de sajnos nincs elegendő bizonyítékunk" - mondta a rendőrfőkapitány.

Kim Dzsongnamot február 13-án támadták meg a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren röviddel gépe indulása előtt. A két perbe fogott nő állítólag VX idegmérget kent a férfi arcára, aki nem sokkal ezután életét vesztette. Dél-Korea szerint Phenjan állhat a politikai indíttatású gyilkosság mögött. Észak-Korea ezt tagadja, és szomszédját, valamint az Egyesült Államokat vádolta meg a támadás megrendezésével, aminek célja szerinte Észak-Korea elleni indulatok szítása volt.  • Tippek
  • Bankszámla