Lengyel megabotrány: kolbászt evett vagy paradicsomot Duda böjti pénteken?

2017.03.05. 13:25

Ennél lengyelesebb botrány fogalmilag egyszerűen nem lehetséges: katolikus hagyomány, gonosz média, és jófajta helyi kolbász, pontosabban kiełbasa – minden hozzávaló adott egy rendes lengyel skandalumhoz, mondják a helyi kommentárok a Tényleg azt evett-e Andrzej Duda pénteken, mint aminek kinéz? kérdés kapcsán.

Mint ruhájából is sejthető, a jobboldali lengyel elnököt egy sítúrán kapták le hátulról, amint éppen a szájához emel egy nagyobb falatot. A képet leközlő helyi újság szerint a villa hegyén egy szaftos kolbász fityegett, amivel csak egy baj lenne: a fotó a húsvét előtti negyven napos böjt első péntekjén készült, amikor egy rendes katolikusnak tartózkodnia kellene minden húsételtől. Ez olyasmi, amivel az erősen katolikus Lengyelországban egy politikus végképp nem viccelhet.

Duda nem is viccelt: az elnök tanácsadója azonnal közbelépett, és arról tájékoztatta a lengyel népet, hogy elnökük természetesen nem kolbászt, hanem vegetáriánus töltött paradicsomot ebédezett a bűnbánati napon. A főszerkesztő, akinél ezügyben telefonon interveniált, le is közölte a beszélgetés hangfelvételét, melyből az is kiderül, hogy a kolbászvád a tanácsnok szerint tipikus posztfaktuális álhírgyártás, amivel csak az államférfit akarják összezsírozni. A #Kiełbasagate a határozott cáfolat ellenére folytatódik, a lengyel társadalom a paradicsom kontra kolbász kérdés mentén ezekben az órákban szakad ketté.

Kolbász vagy paradicsom? Ön dönt.