Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

Mexikó jogsegélyirodákat nyit az amerikai konzulátusain

2017.03.05. 07:54

Jogi segítséget nyújtó irodákat nyit Mexikó ötven konzulátusán az Egyesült Államokban – közölte a latin-amerikai ország kormánya szombaton.

Luis Videgaray mexikói külügyminiszter a honfitársai emberi jogainak tiszteletben tartására intette az amerikai kormányt. Felszólította Washingtont, hogy tegye lehetővé az illegálisan az Egyesült Államokban letelepedett mexikói bevándorlók helyzetének legalizálását – írja az MTI.

Videgaray azt mondta, nem az illegalitást támogatják; a jogszerű magatartást pártolják, de ez azt is jelenti, hogy az emberi jogokat mindenkinek tiszteletben kell tartania.

„Olyan helyzettel állunk szemben, amely paradox módon lehetőséget is jelenthet, amikor egy kormány hirtelen szigorúbban akarja alkalmazni a jogot. [...] Egyre inkább nyilvánvaló, hogy a törvény alkalmazása, ami minden ország kötelessége, valódi gazdasági kárt is jelent ennek az országnak, ami rávilágít arra, hogy szükség van a bevándorlási jog reformjára, egy olyan reformra, amely egyszer és mindenkorra rendezi az emberek jogi helyzetét.” – mondta Videgaray.

Donald Trump amerikai elnök a választási kampánya alatt az illegális bevándorlás elleni kemény fellépés ígért, és azt mondta, falat fog építeni a mexikói-amerikai határra. Trump idén januári hivatalba lépése után határozottabb fellépést rendelt el az engedély nélkül az országban tartózkodók kitoloncolására.

A Pew kutatóintézet becslése szerint közel hatmillió mexikói állampolgár él az Egyesült Államokban engedély és regisztráció nélkül.