Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Terrorizmussal vádolja Oroszországot Ukrajna

2017.03.06. 21:12

Ukrajna hétfőn arra szólította fel a hágai Nemzetközi Bíróságot (ICJ), tegyen lépéseket Oroszország Kelet-Ukrajnában és a krími területen kifejtett terrorakciónak miatt.

Uniós tájékoztatás szerint Ukrajna azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megsérti az ENSZ terrorizmus és a terrorizmus finanszírozása elleni egyezményét. Az oroszok ugyanis pénzzel, fegyverrel és egyéb segítséggel látják el az oroszbarát szakadárokat Kelet-Ukrajnában.

Olena Zerkal ukrán külügyminiszter-helyettes a nemzetközi bíróságon Oroszországot tette felelőssé annak a mintegy 300 utasnak a haláláért is, akik 2014 nyarán vesztették életüket a Donyecki Népköztársaság területén lezuhant repülőgép katasztrófájában.

Az esetet vizsgáló független holland bizottság véleménye szerint ugyanis az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területről lőtték ki azt a rakétát, amely 2014 nyarán megsemmisítette a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépét.

A Krím elcsatolása

Ukrajna emellett azzal vádolja Moszkvát, hogy hátrányosan megkülönbözteti az elcsatolt terülteken élő etnikai kisebbségeket. Kijev különösen a bekebelezett félszigeten élő krími tatárokkal szembeni bánásmódra hívta fel a figyelmet. Szerinte Oroszország semmibe veszi a faji megkülönböztetés elleni küzdelemről szóló ENSZ-konvenciót azzal, hogy ukrán civilek millióinak sérti meg alapvető emberi jogait.

Egy oroszbarát kommandó 2014. február 27-én megszállta a dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét, a képviselők oroszbarát kormányt választottak, és népszavazást írtak ki az Oroszországhoz történő csatlakozásról. E terület orosz annektálását a nemzetközi közösség nagy része viszont nem ismeri el, így az Európai Unió sem.

Moszkva mindeddig nem ismerte el, hogy közvetlen szerepet játszana a kelet-ukrajnai konfliktusban az oroszbarát szakadárok támogatásával. A Krím félsziget bekebelezését követően a kelet-ukrajnai harcokban több mint 9000 embert öltek meg 2014 tavasza óta.

Az Index viszont ott volt, amikor elcsatolták a Krímet, és komoly jeleit látta az orosz beavatkozásnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!