Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Moszkvában és Kijevben nem kímélik a nőnapozó feministákat

2017.03.08. 14:45 Módosítva: 2017.03.08. 14:47

Moszkvai és szentpétervári feministákat állítottak elő az orosz hatóságok szerdán, mert a nemzetközi nőnap alkalmából a Kreml területén tiltakoztak – számol be az MTI.  A biztonságiak hét aktivistát, köztük a Novaja Gazeta című független napilap két újságírónőjét állították elő, és elvezették az újság fotóriporterét is.

A zöld füstfáklyákat meggyújtó feministák a Kreml falának a Sándor-kert felé eső szakaszán molinót akasztottak ki, amin azt követelték, hogy vessenek véget a 200 éve tartó férfiuralomnak. Az aktivisták az elnöki hivatalnak is otthont adó erőd területén felmutatott posztereiken azt is követelték, hogy Oroszországban minden hatalmat a nők kapjanak meg, valamint hogy az államfői és egyházfői hivatalt is a szebbik nem képviselői töltsék be.

Oroszországban a nők napja munkaszüneti nap. Az ünnep alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök televíziós köszöntőt mondott, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök pedig rendeletben hirdette meg a nőpolitikai nemzeti stratégia kidolgozását.

Kijevben leöntötték őket

Kijevben még rosszabbul jártak, kefirrel és zöld színű fertőtlenítő oldattal öntötték le szerdán a nőkkel szembeni erőszak ellen tiltakozó felvonulás résztvevőit.

Az ukrán fővárosban a nemzetközi nőnapon vonultak fel, hogy felhívják a figyelmet az országban zajló nők elleni erőszakra. Négy támadót vettek őrizetbe.

A feministákra támadó egyetemisták így akarták kifejezni tiltakozásukat a demonstráló nőjogi aktivisták állításaival szemben, valamint felhívni magukra a figyelmet. Az őrizetbe vett fiatalokat garázdaság vádjával eljárás alá vonják, és valószínűleg pénzbírságot szabnak ki rájuk.

A felvonulás szervezői már előző nap jelezték, hogy fenyegetéseket kaptak ismeretlenektől.

Felhívták figyelmet arra, hogy Ukrajnában a nők kevesebbet keresnek a férfiaknál, miközben ingyen házi munkát végeznek. Tiltakoztak az ellen, hogy a jelenlegi ukrán vezetés tervei között szerepel a nemzetközi nőnap ünnepének eltörlése, amit a dekommunizáció jegyében a szovjet múlt maradványának minősítenek. A nemzetközi nőnap jelenleg még munkaszüneti nap, egyike a társadalmi ünnepek legjelentősebbjeinek. Egyes tervek szerint a jövőben át akarják keresztelni a család ünnepnapjává.

Egy friss felmérés szerint a világon minden ötödik ember úgy véli, hogy a nők alsóbbrendűek a férfiakhoz képest, és otthon kellene maradniuk, valamint hogy a férfiak tehetségesebbek a munkahelyeken és az iskolákban. A Kínában, Oroszországban és Indiában megkérdezettek fele szerint a férfiak felsőbbrendűbbek a nőknél, jobbak a pénzkeresetben és a tanulásban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!