Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Manuel Noriega kómában van

2017.03.08. 11:18

Agyműtétet hajtottak végre kedden Manuel Noriegán, aki egykor Panama diktátora, egyben az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) ügynöke volt, később pedig kokainkereskedelem miatt ítélték el. Az operáció közben vérzés lépett fel, és a volt politikus kritikus állapotban van, kómába került - írja az MTI. 

A 83 éves Noriega agyából egy jóindulatú tumort távolítottak el, de komplikáció adódott. Nem sokkal később fel kellett nyitni a koponyáját, és másodszor is meg kellett műteni, hogy elállítsák a vérzést az agyában - tudatta Noriega jogi képviselője.

Ezra Angel szerint az okozhatta a bajt, hogy Noriegának magas a vérnyomása. Az orvosok azt mondják, hogy azért kellett kioperálni a tumort, mert váratlanul nőni kezdett, s veszélyeztette az egykori katonai diktátor életét. Noriega érrendszeri problémákkal is küzd, és kerekesszékbe kényszerült.

Manuel Noriega 1982-től 1989-ig vezette a CIA ügynökeként a közép-amerikai Panamát. Közben gyakorlatilag drogbáró is volt, a hírhedt kolumbiai kartellfőnökkel, Pablo Escobarral működött együtt. 1989-ben végül Washington avatkozott be katonailag, hogy eltávolítsa Noriegát a hatalomból. 1992-ben ítélték el az Egyesült Államokban. Onnan Franciaországnak adták át, ahol pénzmosásért kellett ülnie, majd 2011-es hazatérése után Panamában korrupció és gyilkosság miatt ítélték el még távollétében, de a bíróság a műtét előtt nem sokkal engedélyezte számára, hogy házi őrizetbe kerüljön.

Noriega uralma alatt számtalan politikai ellenfelét tüntette el nyomtalanul. Volt, akinek a holtteste később egy katonai bázisról került elő, kínzások nyomaival.

"Remélem, országunk egy nap megtudja az igazságot Noriega tábornokról, és a családok, akiknek szerettei odavesztek, szabadok lehetnek, lezárhatják ezt a fejezetet és továbbléphetnek" - nyilatkozott Noriega állapotával kapcsolatban az ország jelenlegi elnöke, Juan Carlos Varela.