Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Putyin kirúgott tíz tábornokot

2017.03.09. 15:23

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön felmentette az orosz belügyminisztérium, a büntetés-végrehajtás és a bűnügyekben eljáró, szövetségi Nyomozó Bizottság tíz tábornokát, illetve Csuvasföld és a Zsidó Autonóm Terület ügyészét is – írja az MTI.

Sajtóértesülések szerint több leváltott tábornok, köztük területi vezetők munkájára is "rendkívül gyenge" osztályzatot adott a minősítő belső bizottság. Február elején Putyin ugyanezektől a szervektől már 16 tábornokot menesztett.

Putyin a belügyi tárca vezetése előtt felszólalva sürgette, hogy szigorítsák meg a parancsnoki tisztségekre pályázókkal szembeni követelményeket. Mint mondta, megrendítette a belügyi szervek tekintélyét, hogy tavaly a minisztérium több vezető munkatársát őrizetbe vették. Az elnök a szolgálati fegyelem erősítésére szólított fel, és kijelentette, hogy nagyon számít a belügyminisztérium belbiztonsági szolgálatának munkájára.

Putyin további intelmei röviden:

  • Felszólította a belügyi tárcát, hogy működjön együtt a tavaly létrehozott orosz nemzeti gárdával, és ne hozzon létre párhuzamos fegyveres alakulatokat. (A minisztérium alá tartozó belügyi egységeket 2016-ban a gárdába olvasztották be.)
  • Utasította a tárcát, hogy továbbra is keményen lépjen fel a szélsőségesség és a terrorizmus ellen. Hatékonyabb küzdelmet vár az erőszakkal, az idegengyűlölettel és a nacionalizmussal szemben is. 
  • Feladatként szabta az illegális bevándorlás csatornáinak elzárását. Hangsúlyozta, hogy ebben fontos az együttműködés az Európai Unió országaival. Ugyanakkor az elnök szerint Oroszország nyitva áll azok előtt, akik a törvényeit és hagyományait tiszteletben tartva kívánnak a területén élni és dolgozni.
  • A belügyminisztériumnak mindent meg kell tennie a házak és az utcák biztonsága, valamint annak érdekében, hogy a lakosság bizalommal viszonyuljon a rendőrséghez.

A rendőrtábornokok leváltását és több más olyan "hangulatjavító" intézkedést, mint az elítéltek felmentése a társadalmi vitát kiváltó, politikai színezetű bírósági ügyekben, egyes elemzők összefüggésbe hozzák a 2018-ban tartandó elnökválasztás közeledtével.