Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

ENSZ: A török biztonságiak megkínozták és meggyilkolták a kurd felkelőket

2017.03.10. 12:33

A török biztonsági erők súlyos jogsértéseket követtek el a kurd felkelők elleni hadműveletek közben, amelyeket Ankarának ki kellene vizsgálnia, írta jelentésében az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága.

A huszonöt oldalas jelentés módszeres pusztításról, gyilkosságokról és más jogsértésekről számol be. Ezeket a török biztonsági erők a kurd lázadókkal kötött tűzszünet összeomlása, azaz 2015 júliusa és 2016 decembere között követték el az ország délkeleti részén végrehajtott műveletek során, írja az MTI.

Mintegy kétezer ember, köztük a biztonsági erők 800 tagja és nagyjából 1200 helyi lakos, vesztette életét az említett másfél évben - hívta fel a figyelmet a világszervezet. Az ENSZ túlkapásokról, gyilkosságokról, nemi erőszakról, gyűlöletkeltésről, emberrablásokról és kínzásokról szerzett tudomást.

A főbiztosság engedély híján nem járt a helyszínen, így műholdfelvételekre, helyiek vallomásaira, illetve civil szervezetek információira hagyatkozott beszámolójában.

A Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a török fegyveres erők közötti mindennapos összecsapások elől az ENSZ szerint 355-500 ezren menekültek el. A PKK 1984 óta harcol fegyverrel a kurd autonómiáért, a konfliktus eddig több mint 40 ezer ember életét követelte.