Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Több száz holttestet találtak egy Moszul melletti tömegsírban

2017.03.11. 18:02

Iraki félkatonai egységek tömegsírt találtak a Moszul közelében fekvő Badus börtönében. A sírban az Iszlám Állam által kivégzett több száz ember holtteste fekszik.

A sírt a dzsihadisták által 2014 júniusa óta megszállva tartott észak-iraki területek visszafoglalására indított offenzíva során találták meg. Az ENSZ 2015 márciusában közzétett jelentésében számolt be arról, hogy mintegy hatszáz férfit kivégeztek a dzsihadisták, amikor 2014 júniusában elfoglalták a börtönt.

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szintén megerősítette az értesülést. Az IÁ a badusi börtönben több száz jazidi nőt is fogva tartott. A jazidi vallási kisebbséget az iszlamisták erőszakosan üldözték 2014-es iraki offenzívájuk során. A férfiakat kivégezték, a nőket szexrabszolgaságra kényszerítették.

A badusi tömegsír nem az első, amelyet az október 17. óta tartó moszuli offenzíva közben felfedeztek. Az iraki erők novemberben a második legnagyobb iraki várostól délre fekvő Hamam el-Alílnál találtak egy tömegsírt legalább 25 halottal, egy másikat pedig hetekkel később a szomszédos Hafszában. Feltehetően az utóbbi az IÁ hadjáratának legnagyobb tömegsírja.