Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Skót kormányfő: Lesz új népszavazás Skócia függetlenségéről

2017.03.18. 19:17

Lesz újabb népszavazás Skócia függetlenségéről - mondta szombaton a skót miniszterelnök.

Nicola Sturgeon a kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) tavaszi kongresszusán felszólalva kijelentette: nem szabad megengedni, hogy a katasztrofális kemény Brexitre törekvő konzervatív párti brit kormány kirángassa Skóciát Európából - írja az MTI.

A skót kormányfő a "kemény Brexit" kifejezéssel arra utalt, hogy a brit kormány nemcsak az Európai Unióból, hanem az EU egységes belső piacáról is ki akar vonulni. Nicola Sturgeon kijelentette: Skóciának minden adottsága megvan ahhoz, hogy csatlakozhasson a független országok családjához.

Kormánya a jövő héten hivatalosan felkéri a skót parlamentet annak kimondására, hogy a skót népnek joga van dönteni saját jövőjéről. Sturgeon szerint ha Skócia függetlenné válik, feltételek nélkül garantálná az ott élő külföldi EU-állampolgárok jelenlegi jogosultságait.

Pénteken a brit miniszterelnök gyakorlatilag kizárta az újabb skóciai függetlenségi népszavazás engedélyezését a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások végéig. Theresa May kijelentette: "nincs most itt az ideje" az újabb referendumnak, mivel jelenleg minden energiát az Európai Unióval folytatandó tárgyalássorozatra kell összpontosítani.