Észak-koreaiakat köröznek Kim Dzsongnam meggyilkolása miatt

2017.03.19. 14:35
A maláj rendőrség vasárnap bejelentette, hogy további észak-koreai állampolgárokat köröz Kim Dzsongun észak-koreai vezető féltestvére, Kim Dzsongnam meggyilkolása ügyében.

Khalid Abu Bakar nemzeti rendőrfőnök hozzátette, hogy az új gyanúsítottak között „egy fontos személyiség” is van, de részleteket nem ismertetett.

Eddig hét észak-koreai állampolgár került lehetséges bűntársként a maláj hatóságok látókörébe Kim Dzsongnam februári meggyilkolása után. Közülük négyen még a gyilkosság napján elhagyták Malajziát, ellenük az Interpol nemzetközi elfogatóparancsot adott ki. A rendőrség szerint ők már Phenjanban tartózkodnak, míg három társuk valószínűleg Észak-Korea Kuala Lumpur-i nagykövetségén bujkál – írja az MTI.

A rendőrség úgy véli, hogy két nő gyorsan ölő VX idegmérget kent Kim arcára a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren február 13-án. Kim Dzsongun kegyvesztett mostohatestvére 20 perccel később már halott volt. Gyilkosait – egy indonéz és egy vietnami nőt – nem sokkal később elfogták. Szöul szerint a támadást a kiterjedt vegyifegyver-arzenállal rendelkező Phenjan rendezte meg.

A merényletről és az azután kirobbanó diplomáciai háborúról ebben a cikkben olvashat részletesebben:  • Tippek
  • Bankszámla