Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Rekordtámogatással választották pártelnökké Merkel ellenfelét

2017.03.19. 16:17
605-ből 605 küldött Martin Schulzra szavazott a német szociáldemokrata pártelnökválasztáson, majd megválasztották a párt kancellárjelöltjének is.

Rekordszintű eredménnyel, a küldöttek 100 százalékos támogatásával választották meg Martin Schulzot a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökének vasárnap Berlinben a párt rendkívüli kongresszusán.

A titkos szavazáson érvényesen voksoló 605 küldött mindegyike az egyedüli jelöltként induló politikusra adta le szavazatát. Martin Schulz ezzel új elnökválasztási rekordot állított be a több mint 150 éve működő párt történetében; az eddigi csúcstartó Kurt Schumacher volt, akit 99,7 százalékkal választottak meg elnöknek 1948-ban a párt düsseldorfi kongresszusán. 

Martin Schulzot az elnökválasztás után – nyílt szavazáson – ugyancsak egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül hivatalosan megtették a párt kancellárjelöltjének. 

Az Európai Parlament volt elnöke köszönettel elfogadta a választási eredményt, és azt mondta: az egyöntetű és elsöprő erejű támogatás az első lépés a kancellári hivatal „meghódítása” felé vezető úton.

Németországban mindenesetrea lakosság többsége nem gondolja, hogy a szociáldemokrata (SPD) kancellárjelölt, Martin Schulz legyőzi a hivatalban lévő kormányfőt, Angela Merkelt, mutatta ki a Bild am Sonntag felmérése. Schulz pályafutását korábban ebben a cikkben mutattuk be: