Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Ha a törökök tovább náciznak, nem kampányolhatnak Németországban

2017.03.20. 21:02

A német kancellár hétfőn ismét felszólította a török politikusokat, hogy hagyjanak fel a "náci praktikák" emlegetésével, és leszögezte, hogy a berlini kormány a jövőben is betilthatja a Németországban tervezett török kampányrendezvényeket, ha a politikusok nem alkalmazkodnak a német törvényekhez.

A kormány egyre csalódottabb amiatt, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök "náci módszerek" alkalmazásával vádolja Németországot az elnöki rendszer bevezetéséről szóló törökországi referendumhoz támogatást kereső gyűlések betiltása miatt.

"Továbbra is érvényben van az a követelésem, hogy Törökország hagyja abba az összehasonlítgatásokat a nácizmussal és ebben nincs ha és de" - mondta Merkel a sajtónak a világ legnagyobb informatikai szakkiállítását, a hannoveri CeBIT-en.

"Sajnos azt tapasztaljuk, hogy ezek az összehasonlítgatások nem szűnnek meg, Nem fogjuk eltűrni az összes tabu megsértését" - tette hozzá.

Tilos a kormánygyalázás

A kancellár emlékeztetett arra, hogy a német külügyminisztérium a napokban szóbeli jegyzékben "félreérthetetlenül" figyelmeztette Ankarát, hogy a török politikusok csak akkor szólalhatnak fel Németországban, ha tartják magukat az ország törvényeihez, amelyek kifejezetten tiltják a kormány rosszindulatú becsmérlését.

Ha a törvényeket megsértik, "a német kormány fenntartja magának a jogot arra, hogy meghozza a megfelelő intézkedéseket, beleértve a rendezvények jóváhagyásának felülvizsgálatát is" - mondta.

A szokásos sajtótájékoztatóján Merkel szóvivője is kijelentette, hogy "a nácikkal való összehasonlítás bármilyen formában elfogadhatatlan".

Erdogan legutóbb vasárnap vádolta meg egy televíziós beszédében Merkelt "náci praktikák" alkalmazásával és terrorista szervezetek támogatásával.

Belga kormányfő: nem hagyjuk, hogy Törökország megfélemlítsen minket

Nem hagyjuk, hogy Törökország megfélemlítsen minket, a vádaskodások a kampánystratégia részét képezik, ezt már Charles Michel belga kormányfő hangsúlyozta hétfőn, kiállva Zuhal Demir belga esélyegyenlőségi államtitkár mellett, akit a török sajtóban a terrorizmus támogatásával gyanúsítottak meg, írja az MTI.

A miniszterelnök hamisnak és sértőnek nevezte az egyes török lapokban megfogalmazott vádakat, amelyek szerint a belga államtitkár támogatná a Törökország mellett az Európai Unió által is terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).

Charles Michel szerint az ehhez hasonló támadások részei az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazás kampánystratégiájának.

A provokálásunkat is magában foglaló stratégia célja, hogy felkeltse a nacionalista érzelmeket, és áldozatként állítsa be Törökországot

- jelentette ki a belga kormányfő, elfogadhatatlannak minősítve Recep Tayyip Erdogan török elnöknek a nácizmussal és a srebrenicai mészárlással kapcsolatos közelmúltbeli kijelentéseit.

Kitért arra, hogy az emberi jogok, a szólásszabadság és a jogállamiság törökországi helyzete már nem felel meg az európai mércéknek, majd leszögezte, Belgium "továbbra is ki fog állni az európai értékek mellett".

A Törökország és Németország, illetve Hollandia között az alkotmánymódosító referendumhoz kapcsolódó kampányrendezvények meghiúsítása miatt kirobbant diplomáciai válság nyomán Ankara az elmúlt napokban ismételten azzal fenyegetőzött, hogy felmondja az egy évvel ezelőtt létrejött menekültügyi megállapodást.

Sajtójelentések szerint a nagyjából 200 ezer fős belgiumi török közösség közel 70 százaléka Recep Tayyip Erdogan államfő támogatójának számít. Hasonló a helyzet Hollandiában és Ausztriában is. A franciaországi és a németországi törökök körében ennél valamivel alacsonyabb az ankarai kormány támogatottsága, a Nagy-Britanniában, Olaszországban és Svájcban élő törökök között pedig többségben vannak az ellenzéki pártok hívei.