Vilhelmina
10 °C
21 °C

Egyre valószínűtlenebb, hogy Törökország csatlakozhat az EU-hoz

2017.03.21. 14:10

Az EU bővítési biztosa a Bild című német napilapnak úgy nyilatkozott, hogy egyre valószínűtlenebb Törökország csatlakozása az Európai Unióhoz, hacsak Ankara nem változtat gyorsan irányt.

Johannes Hahn szerint Törökország már egy ideje egyre inkább távolodik az EU-tól. A biztos úgy véli, hogy a Recep Tayyip Erdogan török elnök által követett tekintélyelvű irányvonal és az elnöki rendszer bevezetését célzó tervezett alkotmánymódosítás valójában elfordulás Európától.

Hahn nem zárta ki, hogy az uniós tagállamok rövidesen megvitathatják az Ankarával folytatott csatlakozási tárgyalások megszakítását, holott decemberben még azok folytatását támogatták. Az uniós biztos egyúttal határozottan visszautasította a török politikusok részéről az unió ellen elhangzott bírálatokat. Erdogan egyebek mellett náci praktikák alkalmazásával vádolta meg Angela Merkel német kancellárt.

Hahn közölte, hogy jelenleg nem lát esélyt a törökökkel szembeni uniós vízumkötelezettség eltörlésére sem. Véleménye szerint ez addig nem fog megtörténni, amíg Törökország vonakodik attól, hogy teljesítse az olyan lényeges kritériumokat, mint amilyen például a jelenleg ellenzékiek és a kormányt bírálók üldözésére is használt terrorellenes törvény módosítása.