Lövöldözés és gázolás a brit parlamentnél: négy halott, negyven sérült

kesz
2017.03.22. 16:06 Módosítva: 2017.03.23. 09:25
  • Szerda délután támadás történt Londonban az angol parlament közelében. 
  • A Westminster hídon egy autó az emberek közé hajtott, sokan megsérültek. Az autó ezt követően a parlament kerítésének hajtott.
  • A sofőr kiszállt az autóból, és megkéselt egy rendőrt, aki később belehalt a sérüléseibe. A sofőrt lelőtték, ő is meghalt.
  • Legalább negyven sérültről és négy halottról lehet tudni. A támadón és a rendőrön kívül két civil halt meg.
  • A rendőrség terrortámadásként kezeli a történteket. Az elkövetőnek iszlamista háttere van.
  • A környéket lezárták, az alsóház ülését felfüggesztették.
  • Egyelőre nem tudni arról, hogy lenne magyar sérültje a támadásnak.

Lövöldözés történt a brit parlamentnél, legalább negyven ember megsérült és négy ember meghalt. A Guardian cikke alapján a támadó a Westminster hídon autóval emberek közé hajtott, ezt követően pedig lövöldözés tört ki.

A sofőr a híd déli oldalán nekiment a parlament kerítésének, majd megállt. A támadó megkéselt egy rendőrt a parlament alsóházának épülete közelében, ezt követően a biztonsági őrök lelőtték.  A támadót megpróbálták újraéleszteni, de belehalt a sérüléseibe. 

A Scotland Yardnak sikerült tisztáznia a sofőr kilétét, de egyelőre nem hozták nyilvánosságra a nevét. Csak annyit árult el róla egy rendőrségi szóvivő, hogy iszlamista háttere van, akcióját pedig a „nemzetközi terrorizmus inspirálta”. 

A megkéselt rendőr később belehalt a sérüléseibe. A rendőrről az derült ki, hogy 48 éves volt, Keith Palmernek hívták, és felesége, illetve gyerekei voltak.

A parlament környékét kiürítették, a közeli metrómegállót és a közelben lévő London Eye óriáskereket is lezárták.

Az eset közben az alsóház épp ülésezett, az ülést berekesztették. A parlamenti képviselőket később a közeli Westminster-apátságba vitték, és onnan engedték őket haza.

Parlamenti források szerint Theresa May brit miniszterelnök biztonságban elhagyta a környéket. A Yahoo videóján az látszik, ahogy a járókelők menekülni kezdenek, miután a parlament környékén több lövés is eldördül.

A képviselőknek nem esett bántódásuk

A videón az látszik, hogy egy mentőhelikopter landol a parlament mellett.

A parlamenti birtok, a parlament környéke és a Westminster híd környéke is tele volt sérültekkel. A Port of London Authority megerősítette, hogy egy súlyosan sérült nőt mentettek ki a Temzéből. Feltételezések szerint a nő beleesett a folyóba, vagy belökték.

A francia miniszterelnök megerősítette, hogy három francia középiskolás is megsérült a támadások során. A román külügyminiszter közölte, hogy két román állampolgár is a sérültek között van. Úgy tudni, hogy négy angol egyetemista és öt dél-korai turista is megsérült.

Marad a terrorkészültség

Telegraph cikke szerint az angol külügyminiszter, Tobias Ellwood szájon át lélegeztetéssel és a sérült erek leszorításával igyekezett a mentők érkezéséig életben tartani a megkéselt rendőrt, aki később belehalt a sérüléseibe.

A minisztersége előtt katonaként szolgáló Ellwood szemtanúk szerint később véres kezekkel és ruhában beszélt a környékbeli rendőrökkel a helyszínen. Ellwood testvére 2002 októberében abban a bali terrortámadásban halt meg, ami 202 ember életét követelte, köztük 27 angol állampolgárét. 

Theresa May szerda esti nyilatkozatában elmondta, hogy nem változik Nagy-Britanniában a terrorkészültségi szint, Sadiq Khan, London polgármestere szerint ugyanakkor a következő napokban Londonban megerősítik a rendőri jelenlétet.

A támadás miatt a skót parlament ülését is felfüggesztették. A parlament arról szavazott volna, hogy tarthasson-e a kormány népszavazást az Egyesült Királyságból való kilépésről.

Razzia Birminghamben

A londoni merénylet után indított nyomozás keretében szerda éjszaka 11 óra körül a brit rendőrök egy birminghami rajtaütésen hét embert őrizetbe vettek. A rajtaütés idejére lezárták az észak-angliai város több utcáját az Egbatson kerületben. Birmingham úgy került képbe, hogy sajtóhírek szerint a londoni támadó a városban, a Hagley Roadon élt. Azt az autót, amivel aztán a járókelők közé hajtott a Westminster hídon, szintén Birminghamben bérelte.

Birmingham a nagy-britanniai iszlamisták egyik központja. A Brüsszelben, valamint Párizsban terrortámadást végrehajtó Mohamed Abrini is ott tartózkodott tetteit megelőzően.

Nem tudni magyar sérültről

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) nem tud arról, hogy magyar állampolgárok is érintettek lennének a szerdai londoni merényletben. Menczer Tamás a köztévének elmondta, közzétették a nagykövetség telefonszámát, ahol a hozzátartozók érdeklődhetnek, de azt kérik, csak azok telefonáljanak, akiknél megalapozott a gyanú, hogy rokonuk, ismerősük a sérültek között lehet.

Orbán Viktor Theresa May brit kormányfőnek küldött levelében fejezte ki együttérzését az áldozatokkal és elkötelezettségét a terror elleni küzdelemben.  

Pont egy éve az Iszlám Állam terroristái merényletet követtek el Brüsszelben a Zaventem repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson. A terrortámadásban 32 ember meghalt és 340 megsérült.

A támadást követően számos reakció érkezett a világból, ezekről itt írtunk bővebben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport