Orbán Viktor imádkozik Nagy-Britanniáért

2017.03.22. 23:36

Ez a szörnyű esemény sem tudja kisebbíteni elszántságunkat arra, hogy szembeszálljunk a terrorral és az erőszakkal. Imáinkba foglaljuk Nagy-Britannia népét és együttérzünk vele ezekben a nehéz pillanatokban.

- ezt írta Orbán Viktor  Theresa May brit miniszterelnöknek küldött levelében, amelyben a szerdai londoni terrortámadás kapcsán fejezte ki részvétét. Levelében a magyar kormányfő biztosította a brit kormányt, hogy Magyarország ezután is szilárd szövetségese lesz az Egyesült Királyságnak a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben.

Theresa May szerint nem változik Nagy-Britanniában a terrorkészültségi szint a londoni támadás után. A brit miniszterelnök szerda esti bejelentése értelmében Nagy-Britanniában továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

Nem véletlenül volt itt a támadás

Theresa May szerint a merénylet helyszínének kiválasztása nem tekinthető véletlennek. A terrorista London szívében sújtott le, ahol a legkülönfélébb nemzetiségű, vallású és kulturális hátterű emberek ünneplik a szabadság, a demokrácia és a szólásszabadság jelentette értékeket. Ez a városrész nyújt otthont a világ legrégibb Parlamentjének, és "utcáit a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok szellemisége hatja át."

Ezért vált e negyed azok támadásának célpontjául, akik ezeket az értékeket elvetik, de kudarcra van ítélve minden olyan kísérlet, amelynek célja ezeknek az értékeknek a megsemmisítése erőszak és terrorizmus révén - fogalmazott szerda esti nyilatkozatában a brit kormányfő az MTI szerint.

Nem sokkal korábban Sadiq Khan, London polgármestere kijelentette: szerda estétől megemelték a London utcáin járőröző fegyveres és fegyvertelen rendőri egységek létszámát. Azt mondta, szeretné megnyugtatni a londoniakat és a brit fővárosba látogatókat, hogy London továbbra is a világ egyik legbiztonságosabb városa.

Magyar külügy: helyre kell állítani Európa biztonságát

A magyar kormány részvétét fejezi ki a londoni merénylet áldozatai családjának, és mielőbbi, gyors gyógyulást kíván a sérülteknek, írta a külügyi tárca szerda este az MTI-vel.

A hivatalos úton az Egyesült Államokban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megdöbbenéssel értesült a londoni eseményekről. Azt írták, hogy "az ilyen tragikus események is aláhúzzák annak fontosságát, hogy az európai politikában az európai emberek biztonságának garantálása első helyen kell, hogy szerepeljen. Növelni kell a terrorellenes küzdelem erőfeszítéseit, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy helyreállítsuk Európa biztonságát."

A támadást követően számos reakció érkezett a világból:

  • Donald Trump amerikai elnök telefonon egyeztetett Theresa May brit miniszterelnökkel. Trump elítélte a terrorizmust és teljes támogatásáról biztosította May-t.
  • François Hollande francia elnök szintén telefonon biztosította Franciaország szolidaritásáról a brit miniszterelnököt. A francia miniszterelnök, Bernard Cazeneuve Twitteren erősítette meg, hogy három francia középiskolás megsérült a támadások során.
  • Angela Merkel német kancellár megdöbbenését fejezte ki. Azt mondta, hogy Németország az Egyesült Királyság mellett áll a terror elleni harcban.
  • Mark Rutte, holland miniszterelnök azt mondta, hogy az Egyesült Királyság számíthat Hollandiára. "Folyamatosan figyeljük a helyzetet, és kapcsolatban állunk a brit hatóságokkal" - írta.
  • Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök azt mondta, hogy a támadás megmutatta, hogy a brexittől függetlenül szükség van az Egyesült Királyság és az EU-tagállamok közötti titkosszolgálati együttműködésre.
  • Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője is szolidaritásról biztosította az Egyesült Királyságot, és azt üzente a Londonban lévő orosz állampolgároknak, hogy legyenek elővigyázatosak, és kövessék a hivatalos híradásokat.
  • A belga belügyi válságközpont közölte, hogy nincs közvetlen hatással a belgiumi biztonsági helyzetre a szerda délutáni londoni merénylet, ezért nem emelik meg a terrorkészültség szintjét az országban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport