Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Orosz oligarchának is dolgozott Trump korábbi kampányfőnöke

2017.03.23. 01:43

Donald Trump amerikai elnök első kampányfőnöke, Paul Manafort a Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatójának számító egyik oligarcha, Oleg Deripaszka megbízására is dolgozott, mielőtt szerepet vállalt volna Trump elnökválasztási kampányában - írta szerdán az AP. A hírügynökség Washingtonban, Moszkvában, Kijevben és New Yorkban próbálta meg felgöngyölíteni Manafort tevékenységét.

Az MTI által idézett cikk szerint Oleg Deripaszka korábban dollármilliókat fizetett Manafortnak, hogy segítse az orosz kormány érdekeinek érvényesítését. A tanácsadó 2006-ban évi tízmillió dolláros szerződést kötött Deripaszkával, és üzleti kapcsolataik egészen 2009-ig fennmaradtak. 2005 júniusában Paul Manafort például olyan stratégiai tervet terjesztett elő az oligarchának, amelyben javaslatot tett "az Egyesült Államokban, Európában és egyes volt szovjet tagköztársaságokban hozandó politikai és a gazdasági döntések, továbbá a sajtó befolyásolására."

Az AP birtokába jutott egyik feljegyzés szerint az amerikai tanácsadó úgy fogalmazott:

nagy szolgálatot ajánlunk, amellyel az orosz kormányzat a politikáját mind belföldön, mind külföldön újrapozícionálhatja.

A Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer azonnal reagált a szerdán nyilvánosságra került információkra. "Botorság volna azt sejtetni, hogy az elnök tudta, kik voltak Manafort tíz évvel korábbi ügyfelei" - mondta. Szerinte az AP riportjában sok a pletyka és a nem bizonyított állítás is.

Manafort, aki csak pár hónapig volt Trump kampánymenedzsere, szerdán elismerte, hogy valóban üzleti viszonyban állt Oleg Deripaszkával, de azt állította, hogy munkája nem az orosz kormány érdekeit, s általában sem az orosz érdekeket szolgálta.

Az AP összeállítása két nappal azt követően került nyilvánosságra, hogy a képviselőház hírszerzési bizottságának hétfői meghallgatásán James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója először erősítette meg nyilvánosan, hogy az FBI vizsgálatot folytat a Donald Trump kampánycsapata és Oroszország közötti esetleges kapcsolatokkal vagy akár összejátszással összefüggésben a tavalyi amerikai elnökválasztási kampányban.

A meghallgatáson Manafort neve gyakran elhangzott, de Comey igazgató elhárította a konkrét válaszokat, és nem akart nyilatkozni arról, hogy folyik-e vizsgálat Manafort ellen.