Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Merkel pártja nyert, erősödött is a Saar-vidéken

2017.03.26. 21:44

A vasárnap este kihirdetett hivatalos, előzetes végeredmény szerint a kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) a szavaztok 40,7 százalékát szerezte meg - írja az MTI. Ez azt jelenti, hogy még erősödtek is.

5,5 százalékponttal meghaladták a 2012-ben tartott választáson elért 35,2 százalékot.

A koalíciós társ szociáldemokrata párt (SPD) 29,6 százalékkal a második helyen végzett, ők viszont gyengültek 1 százalékpontot, ennyival maradtak el az öt évvel ezelőtti 30,6 százaléktól.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a szavazatok 12,9 százalékát szerezte meg, náluk 3,3 százalék volt a visszaesés a 2012-es 16,1 százaléktól. A CDU-tól jobbra álló, 2013-ban alapított Alternatíva Németországnak (AfD) a szavazatok 6,2 százalékával jutott be a saarbrückeni Landtagba.

A Zöldek az öt évvel ezelőtti 5 százalék után 4 százalékos eredményt értek el, kiestek a tartományi gyűlésből. Nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt a Kalózpárt sem, amely a 2012-es 7,4 százalék után a szavazatok 0,7 százalékát szerezte meg - írja az MTI.

Saar-vidék a legkisebb német tartomány, a választásra jogosultak száma 775 ezer volt, ez alig 1 százaléka az ország teljes lakosságának.

A részvételi arány 69,7 százalékra emelkedett a 2012-es 61,6 százalékról. Több mint 540 ezren adták le voksukat, az öt évvel ezelőtti 491 ezer után.

A CDU szavazóinak száma csaknem 50 ezerrel emelkedett, 169 ezerről 217 ezerre. Az SPD is növelte szavazói számát, 147 ezerről 157 ezerre.

Az 51 fős Landtagban a CDU 24, az SPD 17, a Baloldal 7, az AfD 3 képviselői helyet szerzett.

Annegret Kramp-Karrenbauer tartományi miniszterelnök a választás után elmondta, hogy Saar-vidék a 2012-ben alakított CDU-SPD koalíció folytatására szavazott, és elutasította az SPD és a Baloldal kilátásba helyezett együttműködését. Ez szerinte országos jelentőségű, fontos üzenet a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra tekintve.

A miniszterelnöki tisztséget hat éve betöltő, rendkívül népszerű politikus hangsúlyozta: a választók azt is kifejezték, hogy elégedettek a munkájával és azt szeretnék, ha továbbra is ő vezetné a tartományi kormányt, és Saar-vidék baloldali fordulat helyett kitartana "a közép" politikája mellett.

Martin Schulz SPD-elnök, kancellárjelölt elismerte, hogy pártja nem érte el célját a tartományban, de szavai szerint ez nem azt jelenti, hogy nem éri el legfőbb célját, a politikai fordulatot egész Németországban. Az SPD-nek kitartásra és egységre van szüksége, hiszen a Bundestag-választás kampánya "nem sprint, hanem maratonfutás" - mondta.

Az Európai Parlament volt elnöke azzal kapcsolatban, hogy miként érvényesült Saar-vidéken a "Schulz-hatás" - vagyis megjelenése a német országos politikában, aminek révén szövetségi szinten jelentősen emelkedett az SPD támogatottsága -, azt mondta, hogy a tartományban inkább a miniszterelnök népszerűsége, a "Kramp-Karrenbauer-hatás" érvényesült.