Őrizetbe vették Alekszej Navalnijt a moszkvai korrupcióellenes tüntetésen

2017.03.26. 14:32
Az ellenzéki politikus felhívására számos oroszországi városban vonultak az utcára több ezren, a szervezők szerint az országos akció részvevőinek száma elérte a százezret, ekkora tüntetés nem volt az országban az elmúlt öt évben.

Az Eho Moszkvi rádióállomás helyszíni beszámolója szerint a belvárosi Tverszkaja utcára meghirdetett "tiltakozó sétán" több tízezren vettek részt. Navalnijt azonnal kiemelték a tömegből, amint megjelent a helyszínen.

A tüntetések kiváltó oka az volt, hogy a Navalnij vezette Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa egy, a hónap elején közzétett videóban 70 milliárd rubel értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt (1 rubel mintegy 5 forintot ér).

Moszkvában több száz tüntető próbálta megakadályozni, hogy a rendőrség elszállítsa Navalnijt. A Kreml előzetesen törvénytelennek és provokációnak minősítette a megmozdulást, a belügyminisztérium pedig arra hívta fel a moszkvaiakat és a fővárosba utazókat, hogy maradjanak távol a tiltakozástól, írja az MTI.

A BBC azt írja, hogy a hatóságok szerint országszerte ötszáz tüntetőt elszállítottak, de jogvédő szervezetek szerint a szám közelebb van a hétszázhoz.

A szervezők szerint az országos akció részvevőinek száma elérte a százezret. Ez az elégedetlenség legjelentősebb szervezett megnyilvánulása Oroszországban a parlamenti választási csalások ellen 2011-2012-ben megtartott tiltakozások óta.

A több tucatnyi városra kiterjedő tüntetéseket egyes településeken annak ellenére is megtartották, hogy arra a szervezők nem kaptak hivatalos engedélyt. Novoszibirszkben sajtójelentések szerint mintegy 1500-2000 (Navalnij szerint 4000) ember tüntetett, Irkutszkban, Krasznojarszkban, Szamarában és Cseljabinszkban pedig mintegy ezer volt a részvevők száma.

Előállítások Moszkva mellett Szentpéterváron, Novoszibirszkben, Habarovszkban és Jekatyerinburgban történtek. A hatóságok több helyen csak a települések perifériáján engedélyezték a megmozdulást. Helyi lapok beszámolói szerint a hatóságok igyekeztek megakadályozni, hogy diákok tüntetni menjenek, és egyes iskolákban még vasárnapi vizsgák is voltak e célból.

Navalnij a Putyin-rezsim legelszántabb ellenfele, aki azonban nem indulhat a jövő évi választásokon, mert februárban - szerinte egy politikailag motivált ügyben - felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és az orosz jogszabályok értelmében felfüggesztett börtönre ítélt személy nem indulhat jelöltként az elnökválasztásokon.  • Bérelnék
  • Bankszámla