Szijjártó Péter lekezezett a diktatúrára készülő Fülöp-szigeteki elnökkel

2017.03.27. 11:50 Módosítva: 2017.03.27. 13:26

Szijjártó Péter külügyminiszter éppen a Fülöp-szigeteken tárgyal. Davaóban szívélyesen kezet is fogott Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki államfővel.

A Magyar Köztársaság külügyminisztere olyan emberrel fogott kezet, akiről az elmúlt időben a következő dolgok derültek ki:

  • Március 23-án a rendkívüli állapot bevezetését és a választások felfüggesztését helyezte kilátásba országában. Állítólag így akar harcolni a drogkereskedők és az iszlamisták ellen. Sokak szerint azonban csak katonai diktatúrát készít elő
  • Arturo Lascanas nyugalmazott  fülöp-szigeteki rendőrtiszt nemrég elismerte, hogy az általa csak "davaói halálosztagként" elhíresült gyilkoló brigád tagjaként ő személyesen legalább 300 emberrel végzett , amikor Duterte a város polgármestere volt. Két olyan esetre is emlékezett, amikor Duterte bírálóival kellett végeznie a mostani elnök testőrének utasítására. 
  • 2016-ban egy volt katona úgy tanúskodott, hogy Duterte még polgármesterként ezer ember meggyilkolását rendelte meg. Az 57 éves Edgar Matobato azt mondta: dílereket, erőszakolókat, zsebtolvajokat kellett megölniük, de olyan is volt, akit krokodilokkal falattak fel.
  • Duterte a korrupciót úgy akarja megszüntetni, hogy aki lop az államtól, azt ő felviszi a helikopterén Manila fölé, és kilöki a gépből. Mint mondta, ezt már korábban is megcsinálta, és polgármesterként direkt kereste a konfliktust, hogy ölhessen.
  • 2016-ban azt üzente Barack Obamának, hogy "szitokáradatot zúdítok az ördögfajzatra", ha az amerikai elnök meg meri kérdőjelezni a kábítószer ellen hirdetett háborúját.
  • A fülöp-szigeti elnök által meghirdetett drogellenes háborúban fél év alatt több mint 5900-an haltak meg, többségében azonban nem a drogbárókat, hanem egyszerű drogfogyasztókat, vagy kisebb dílereket öltek meg.  3841 emberrel önbíráskodás keretében végeztek.
  • Duterte áttételesen az Európai Parlamentnek is üzent, ami nem nézi jó szemmel, hogy vissza akarja állítani a halálbüntetést. Az elnök üzenete így szólt: "Bolondok, kurafiak! Ne üssétek bele az orrotokat a dolgainkba!" Tavaly pedig azt üzente az EU-nak: Basszátok meg! 

A cikk élesítésének pillanatában megérkezett az MTI rövidhíre a tárgyalásról. Eszerint

a Fülöp-szigeteki-magyar együttműködés egy új dimenzióba lép a manilai magyar nagykövetség újbóli megnyitásával és több megállapodás megkötésével.

Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta telefonon a távirati irodának. Szijjártó szerint a gazdasági együttműködés a Fülöp-szigetekkel nagyon komoly előnyökkel jár Magyarországnak. A magyar külgazdasági stratégiában kitüntetett helyet foglal el a délkelet-ázsiai ország, mert gazdasági növekedése 6,8 százalékos, az egyik legnagyobb Ázsiában, több mint 100 millió lakosa van, és jelentőségét növeli, hogy az idén soros elnöke a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN).

Szijjártó Péter bejelentette: "Miután személyes jelenlét nélkül a világnak ezen a részén sikert lehetetlen elérni, ezért Magyarország kedden újra megnyitja 1995-ben bezárt nagykövetségét." Ezenkívül aláírják a magyar Külügyi és Külgazdasági Intézet és Fülöp-szigeteki társintézete közötti, valamint a kereskedelmi kamarák közötti megállapodásokat, és Magyarország nyit az Eximbanknál egy 510 millió euró értékű hitelkeretet magyar vállalkozások Fülöp-szigeteki jelenlétének támogatására. A magyar vállalatok ottani piacra lépése érdekében a budapesti kormány szorgalmazza az Európai Unió és a Fülöp-szigetek közötti szabadkereskedelmi megállapodás mielőbbi megkötését. Eddig erről két tárgyalási forduló zajlott le.

A Fülöp-szigeteki magyar export az elmúlt két évben 25 százalékkal nőtt. Szijjártó Péter beszámolója szerint hétfőn kijelölték azokat a területeket, ahol a magyar vállalatok újabb lehetőségeket kaphatnak. Megindulhat a magyar hústermékek kivitele, ugyanis a végső fázisba ért négy nagy magyar húsfeldolgozó üzem Fülöp-szigeteki minősítése, és hamarosan megkapják az exportengedélyeket. A Fülöp-szigetek azt tervezi, hogy a következő öt évben teljesen gépesíti a mezőgazdaságát, ehhez pedig magyar technológiát is szeretne igénybe venni. A természeti katasztrófákkal sújtott Fülöp-szigeteken nagy az érdeklődés a magyar vízgazdálkodási megoldások iránt is. 

Hétfőn aláírták az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fülöp-szigeteki Kulturális és Művészeti Bizottság között a 2017-2019-es időszakra vonatkozó kulturális együttműködési megállapodást. Évente 35 Fülöp-szigeteki hallgató kap ösztöndíjat valamelyik magyar felsőoktatási intézményben.

A két ország egyetért a terrorizmus elleni küzdelem fontosságában is, állapította meg Szijjártó Péter. A Fülöp-szigeteknek komoly gondot okoz folyamatos rombolásával az Abu Sayyaf muzulmán lázadószervezet, amely hűséget esküdött az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezetnek.  

A magyar diplomácia vezetője hétfőn Enrique Manalo külügy- és Delfin Lorenzana védelmi miniszterrel találkozott, és udvariassági látogatáson fogadta őt Rodrigo Duterte államfő. A találkozó az államfővel késett az eredeti programhoz képest, mert Szijjártó Péter előtt Rodrigo Duterte az amerikai nagykövetet fogadta.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter volt az első az európai uniós külügyminiszterek közül, akit a tavaly nyáron hivatalba lépett elnök fogadott, előtte csak az ausztrál, a japán és a norvég külügyminisztert fogadta, írja az MTI.  • Hírek
  • Csok