Törökország befejezte a szíriai hadműveletet

2017.03.29. 22:16

Törökország befejezte az Eufráteszi Pajzs fedőnevű, a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) ellenzéki ernyőszervezettel együttműködve tavaly augusztusban indított hadműveletét Szíriában - jelentette be szerdán Binali Yildirim török miniszterelnök az NTV hírtelevízióban.

Yildirim sikeresnek nevezte a török hadműveletet, ugyanakkor jelezte, hogy a hadsereg esetleg indít újabb hadműveleteket.

"El-Báb városa teljes ellenőrzésünk alatt áll, ezzel az Eufráteszi Pajzs hadművelet véget ért. Amennyiben a továbbiakban szükséges lesz valamit tenni Szíriában, akkor az majd egy másik művelet lesz, más néven" - mondta a török kormányfő az MTI összefoglalója szerint.

Yildirim szerint Ankara egy újabb hadművelet az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, vagy nemzetbiztonsági veszély felmerülése esetén készíthet elő és hajthat végre. 

A nap folyamán a török nemzetbiztonsági tanács jelentette be, hogy "sikeresen befejezték a műveletet". Recep Tayyip Erdogan elnök és más török kormányzati vezetők korábban azt hangoztatták, hogy a török hadsereg erőit az Eufrátesztől nyugatra fekvő Manbídzs városa felé irányítják, amelyet részben a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia tart ellenőrzése alatt, ha nem vonulnak vissza a folyó keleti partjára. 

A török hadsereg tavaly augusztus 24-én Eufráteszi Pajzs fedőnéven hadműveletet indított Észak-Szíriában a lázadó Szabad Szíriai Hadsereggel (SZSZH) karöltve, hogy megtisztítson egy ötezer négyzetkilométeres, határ menti területet az általa terroristának tekintett fegyveresektől, köztük az Iszlám Államtól. Törökország másik nem titkolt célja a hadművelettel az, hogy megelőzze a kurd milíciák túlzott térnyerését a határrégióban.  • Hírek
  • Bankszámla