Kihallgatásra váró észak-koreaiak is hazajutottak Kim Dzsongnam holttestével

2017.03.31. 13:37 Módosítva: 2017.03.31. 17:06

A Kuala Lumpurban februárban meggyilkolt Kim Dzsongnam holttestével együtt három olyan észak-koreai is hazatért pénteken Phenjanba, akiket a malajziai hatóságok eredetileg ki akartak hallgatni az észak-koreai vezető féltestvére meggyilkolásának ügyében, írja az MTI.

Malajzia csütörtökön járult hozzá ahhoz, hogy hazaszállítsák Kim Dzsongun féltestvérének holttestét. Cserébe Phenjan lehetővé tette a hazatérést kilenc malajziai állampolgárnak, akiket eddig gyakorlatilag túszként tartottak Észak-Koreában, és Malajzia is feloldotta az észak-koreai állampolgárokra kiszabott kiutazási tilalmat.

A kilenc érintett malajziai Phenjanban egy időben szállt repülőre azzal a három észak-koreaival, akik eddig Észak-Korea Kuala Lumpur-i nagykövetségén tartózkodtak diplomáciai védelmet élvezve. Ők közte voltak annak a nyolc észak-koreainak, akiket a malajziai hatóságok eredetileg ki akartak kérdezni az ügyben. Ugyanarra a gépre szálltak fel, amely Kim Dzsong Nam koporsóját vitte. A Reuters értesülése szerint Hjon Kvang Szung, a nagykövetség másodtitkára, Kim Uk Il, az észak-koreai állami légitársaság egyik alkalmazottja és egy Ri Dzsi U (álnéven James) nevű férfi tért ily módon haza. A többi öt gyanúsított már régen Észak-Koreában van.

A malajziai hatóságok eközben a gyilkossággal gyanúsított négy észak-koreai állampolgár kiadatását kérték Észak-Koreától. Khalid Abu Bakar malajziai rendőrfőnök pénteki újságíróknak elmondta, hogy a Kim Dzsongnam meggyilkolásával kapcsolatos nyomozás a malajziai és az észak-koreai kormány közötti alkutól függetlenül továbbra is folyamatban van. Hozzátette, hogy "a rendőrség akár évekig is kénytelen lehet arra várni", hogy Észak-Korea kiadja számára a gyanúsítottakat, akik az Interpol úgynevezett vörös körözési listáján – vagyis a legfontosabb körözöttek között – szerepelek az észak-koreai vezető féltestvérének halálát követően.

A malajziai hatóságok az ügyben csak két ember - egy indonéz és egy vietnami nő - ellen indítottak eljárást, de dél-koreai és amerikai tisztségviselők azon a véleményen vannak, hogy a két nő csak eszközül szolgált a gyilkossághoz, amelyet észak-koreai ügynökök hajtottak végre.

Elemzők szerint az észak-koreai-malajziai cseremegállapodással véget ér a másfél hónapja tartó diplomáciai viszály a két fél között, és ebből Phenjan kerül ki győztesen, bár valószínűleg elveszítette azon kevés barátainak egyikét, amelyeket a külföldi országok közül annak tekinthetett - írta a Reuters.

Kim Dzsong Namot, Kim Dzsong Il néhai diktátor legidősebb fiát február 13-án gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Két nő mérgező anyagot kent az arcára. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ENSZ által vegyi fegyvernek minősített VX idegméreg okozta a halálát.  • Hírek
  • Személyi kölcsön