Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Meghalt a szivárványos zászló megalkotója

2017.04.01. 20:06

65 éves korában meghalt Gilbert Baker, az LMBT-mozgalom szimbólumává vált szivárványos zászló megalkotója – írja a BBC. Álmában érte a halál a New York-i otthonában, helyi idő szerint csütörtök este.

Baker eredetileg egy nyolcszínű zászlót tervezett 1978-ban, a San Franciscó-i meleg szabadság napjára, amely a mai pride fesztiválok elődje volt. A zászló nyolc színe az emberség nyolc különböző aspektusát szimbolizálta. Később a színei számát hatra csökkentette, ez a ma is ismert változat. Nem csak szivárványos zászlót készített, többek között egy sor politikusnak is tervezett saját zászlót, köztük a francia elnöknek vagy spanyol királynak is.

GettyImages-503856198
Fotó: Spencer Platt / Getty Images Hungary

Scott Weiner, Kalifornia állam kormányzója szerint Baker munkássága meghatározó volt a modern LMBT-mozgalom alakításában. San Francisco városa Baker tiszteletére felállított egy szivárványos zászlót a Harvey Milk Plaza mellett, amelyet Amerika első nyíltan meleg politikusáról neveztek el. Bakernek közeli barátja volt Milk, akit 1978-ban meggyilkoltak. (Milk életéről filmet is forgattak.)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport