Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Több mint húsz nőt és lányt rabolt el a Boko Haram

2017.04.01. 10:55

A Boko Haram iszlamista terrorszervezet két támadásban elrabolt 22 nőt és leányt Nigéria északkeleti részén, írja az MTI.

Az első esetben egy olyan falut támadtak meg csütörtökön, amely a kameruni határ mentén fekszik. Innen 18 leányt raboltak el, akik mind 17 évnél fiatalabbak. Egy falusi azt mondta, hogy a fegyveresek feleségnek vitték el a leányokat, és senkire nem lőttek, azokra sem, akiknek sikerült kimenekülniük a faluból a vadonba.

A másik eset pénteken történt a Csád-tó partján elterülő egyik faluban. Az iszlamisták elrabolták egy állattartó gazda négy női rokonát, mert a gazda nem volt hajlandó védelmi pénzt fizetni nekik, sőt elmenekült családjával és állataival együtt. A fegyveresek azonban a nyomába eredtek, megölték a férfit, lemészárolták 50 tehenét, és elvitték a többi állatot, valamint a négy nőt.

A Boko Haram 2014-ben 276 diáklányt rabolt el az észak-nigériai Chibok városból, közülük eddig mindössze 23 nyerte vissza szabadságát, sorstársaik nagy részéről nincsenek megbízható információk, vélhetően sokan meghaltak közlük.

A Boko Haram állandó fenyegetést jelent a Nigéria északkeleti részén élő közösségek számára, de a terrorszervezet a szomszédos Csádban, Nigerben és Kamerunban is indít támadásokat. A négy országban 2009 óta legalább 14 ezer emberrel végeztek, és a térségben nagyjából 2,7 millióan hagyták el otthonukat miattuk.