Öngyilkos merénylő robbanthatott a szentpétervári metróban

fin
2017.04.03. 14:10 Módosítva: 2017.04.04. 00:41
  • Robbanás történt a szentpétervári metró két metrómegállója között, magyar idő szerint délután fél kettőkor. 
  • Az első hírekkel ellentétben úgy tűnik, nem kettő, csak egy bomba robbant a Tyehnologicseszkij Insztyitut és a Szennaja Ploscsagy metrómegálló közötti útvonalon a szerelvény egyik vagonjában.
  • Hivatalos jelentések szerint 11-en haltak meg. Vannak olyan hírek is, hogy már 14 halottja és 20 sérültje van a merényletnek.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök épp Szentpétervár mellett tartott találkozót Alekszandr Lukasenkóval.
  • Az ötmilliós város teljes metróhálózatát lezárták.
  • A metró átvizsgálása után újabb pokolgépet találtak egy másik vonalon, a Ploscsagy Vossztanyijánál is.
  • A történteket hivatalosan terrorista támadásnak minősítették. Öngyilkos merénylő robbanthatott.

Hivatalos közlés szerint 11, más információk szerint 14 ember meghalt, húszan megsebesültek a szentpétervári metrón elkövetett robbantásos merényletben. Eleinte két robbanásról volt szó. Bár két megálló is érintve volt, a jelek szerint egy darab, 200-300 gramm trotil erejének megfelelő bomba robbant fel, valószínűleg útközben, a szerelvény egyik vagonjában.

Sebesült férfit hoznak ki a metróból a Tyehnologicseszkij Insztyitut megállónál
Sebesült férfit hoznak ki a metróból a Tyehnologicseszkij Insztyitut megállónál
Fotó: Alexander Tarasenkov / AFP

Figyelem!

Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

A szerelvény ezután kigurult a Tyehnologicseszkij Insztyitut peronjára. Hírügynökségi fotók szerint mindkét állomásról hoztak ki sebesülteket, ám később kiderült, hogy rosszul azonosították a két helyszínt. Az első twitteres fotók is két különböző megállót mutatnak, de a berobbant szerelvény csak egy megállónál látszik. Sérültek, áldozatok csak a Tyehnologicseszkij Insztyitutnál voltak.

Az ötmilliós város teljes metróhálózatát lezárták – tudatta az Interfax. Az orosz ügyészség már hivatalosan is terrortámadásról beszél, miután egy másik vonal metrómegállójában is találtak egy fel nem robbant pokolgépet.

A merénylet elkövetését eddig senki sem vállalta magára. 

Délután a következő fotót is nyilvánosságra hozták a lehetséges elkövetőről a metró térfigyelő kamerája alapján, ami öltözéke alapján muszlim gyökerű férfit mutat. Igaz, a képet az Interfax is csak a Fontanka.ru közösségi oldalára hivatkozva publikálta. A fekete ruhás férfi időközben jelentkezett a rendőrségen, és ártatlannak vallotta magát.  

A gyanúsítottról közölt kép

Öngyilkos merénylő robbanthatott

Az Interfax szerint öngyilkos merénylő robbantott, most ez a verzió tűnik a legvalószínűbbnek. A hírügynökség  a rendvédelmi szervek egyik meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva azt írta: a helyszínen talált maradványok azt a verziót támasztják alá, hogy a robbantást öngyilkos merénylő követte el, de végleges megállapításokat csak a DNS-szakértői vizsgálat után lehet tenni. Az illetékes szerint 

egy 23 éves, Közép-Ázsiából származó férfi lehetett az elkövető.

A férfi kapcsolatban állhatott Oroszországban betiltott szélsőséges iszlamista csoportokkal. A terrorista feltételezhetően a hátizsákjában vitte be a robbanószerkezetet a metróba.

A TASZSZ belügyi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a biztonsági szervek a robbantással kapcsolatban, a metró biztonsági kamerái által készített felvételek alapján két 20 év körüli, Közép-Ázsiából származó ember, egy férfi és egy nő érintettségét vizsgálja.

Meg sem állt a berobbant szerelvény

A hatóságok külön kiemelték a szerelvény vezetőjének helyes döntését, amikor a robbanás után nem állt meg az alagútban, hanem továbbment a következő megállóig. A Nyomozati Bizottság (SZK) képviselője az Interfaxnak azt nyilatkozta, hogy ellenkező esetben még sokkal több áldozat lehetett volna, így viszont gyorsan és biztonságban megkezdődhetett az utasok, köztük a sérültek evakuálása.

Putyin is épp a városban járt

Bár az első, kettős robbantásról szóló hírek nem igazolódtak, a korábbi robbantásos merényletek ismeretében meglepő visszafogottsággal nyilatkozott Vlagymir Putyin, aki a merénylet idején épp szülővárosa, Szentpétervár közelében, Sztrelnában tárgyalt belarusz kollégájával. 

2017-04-03T200744Z 1050426997 LR1ED431JWLXF RTRMADP 3 RUSSIA-BLA
Fotó: Grigory Dukor / Reuters

„Korai volna terrortámadásról beszélni, egyelőre minden lehetőséget megvizsgálunk, beleértve a bűncselekmény és a baleset lehetőségét is” – mondta az elnök az Alekszandr Lukasenkóval tartott megbeszélésének nyilvános részén, szokatlan mértékletességgel.

A halálos áldozatok rokonainak kétmillió rubeles (9 millió forintos) kártérítés kiutalását ígérték.

Szimbolikus jelentése lehet a merényletnek

Az M1-en hétfő este megszólalt Anton Bendarzsevszkij Oroszország-szakértő és Horváth József biztonságpolitikai szakértő is. Bendarzsevszkij szerint sokan arra gyanakodnak, hogy direkt hétfőre, Lukasenko és Putyin szentpétervári tárgyalására időzítették a robbantást, amivel egy harc kezdetét üzenték meg.

A helyszínválasztás szerintük azért esett Szentpétervárra, mert 

  • Putyin szülővárosáról van szó, 
  • bizonyítani akarták, hogy az orosz elnök látogatása miatt ugyan szigorúbbak a biztonsági intézkedések Szentpéterváron, de még így is képesek végrehajtani egy merényletet, ellenben Moszkvával, ahol nagyon szigorúak a biztonsági intézkedések a közlekedési helyszíneken,
  • Szentpétervár közel van a balti államokhoz, a menekülési útvonalak is egyszerűbbek, mint Moszkvából.

Bendarzsevszkij szerint az Iszlám Állam is háborút hirdetett Oroszország ellen. Az egykori csecsen terrorszervezetek gyengülése összefügg azzal is, hogy többen kimentek Szíriába, Irakba, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljanak. Szerinte kétezer és hétezer közé tehető azok száma, akik Oroszországból az Iszlám Államhoz csatlakoztak, és számolni kell azzal, hogy visszatérnek Oroszországba, akiken kívül nagyjából tízezer szélsőséges van, akiket az orosz hírszerzés megfigyel. 

Egy fotó a robbanás helyszínéről az orosz Vkontakte közösségi oldalról.
Egy fotó a robbanás helyszínéről az orosz Vkontakte közösségi oldalról.

A merényletre hét évvel és öt nappal a moszkvai metrórobbantások után került sor – az is kettős merénylet volt –, és nyolc nap híján hat évvel azután, hogy a minszki metróban is robbantásos merényletet hajtottak végre. Előbbit két öngyilkos merénylő nő követte el a csecsen terrorista vezér, az azóta likvidált Doku Umarov utasítására. Utóbbit két helyi, 25 éves férfi követte el, nem volt közük iszlamista terrorista csoporthoz. Mindkettőjüket halálra ítélték és kivégezték.

Gyanús csomag a robbanás előtt

Nem sokkal a robbanás előtt ugyanezen a vonalon egy harmadik metrómegállót zártak le egy gyanús csomag miatt, később azonban kiderült, nem fenyegeti veszély az utasokat, így a Csornaja Recska megállót megnyitották az utasok előtt – mielőtt, magyar idő szerint 14:45-kor a teljes metróhálózatot lezárták, ezután bukkantak a fel nem robbant pokolgépre, amit állítólag egy porral oltónak álcáztak. A szentpétervári Pulkovó repülőtéren és az egyik gyorsétteremben is gazdátlan csomag okozott pánikot, a területeket kiürítették.

Nincs magyar sérült

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) információja szerint nincs magyar sérültje a szentpétervári metróban történt robbanásnak – mondta az MTI szerint a KKM sajtófőnöke az M1 aktuális csatornán hétfő délután.

Menczer Tamás elmondta: egy brüsszeli iskoláscsoport kirándult Szentpéterváron, volt köztük három magyar diák is. Velük sikerült felvenni a kapcsolatot, jól vannak. A helyi magyar főkonzulátus arról számolt be, hogy „érthető módon óriási a káosz”. Folyamatosan tartják a kapcsolatot a helyi hatóságokkal.

Orbán Viktor levélben fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyinnak. A miniszterelnök azt írta: "Az ilyen erőszakos és felfoghatatlan támadások nagy fájdalmat okoznak minden nemzet számára, ugyanakkor nem csökkentik, nem csökkenthetik közös elkötelezettségünket a terrorizmus elleni küzdelem terén".  

Merkel és Trump is Putyin mellett 

Estére már gyűltek a gyászolók virágai a Szennaja téri metró bejáratánál. Putyin hétfő éjjel virágot helyezett el a Tyehnologicseszkij Insztyitut metróállomás bejáratánál, nagyszámú testőr kíséretében. A város polgármestere háromnapos gyászt rendelt el.

Oroszországnak Donald Trump és Angela Merkel is kifejezte részvétét. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt írta: Washington és Moszkva diplomáciai csatornákon keresztül kapcsolatba lépett egymással  a merénylet miatt. Sean Spicer szóvivő a Fehér Ház nevében kifejezte az Egyesült Államok készségét, hogy szükség esetén segítséget nyújtson Oroszországnak az ügy felderítésében.  

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport