Gerzson
5 °C
10 °C

Trump: Ha Kína nem segít, majd egyedül intézem el Észak-Koreát

2017.04.03. 12:12

Donald Trump amerikai elnök a Financial Timesnak adott interjújában azt mondta, ha Kína nem tudja megváltoztatni a helyzetet, ami az észak-koreai atomfegyver-programot illeti, akkor majd "mi egyedül" elintézzük, számol be a CNN.

Kim Dzsongun megtekint egy építkezést Phenjanban
Kim Dzsongun megtekint egy építkezést Phenjanban
Fotó: Kcna / Reuters

"Kína eldöntheti, hogy segít nekünk, vagy nem. Ha segítenek, az nagyon jó lesz Kínának, és ha nem, az senkinek nem lesz jó", mondta. A riporteri kérdésre, hogy véleménye szerint erre képes lehet-e Amerika, azt felelte, hogy:

teljesen.

A Trump-kormány folyamatosan aggodalmát fejezi ki a phenjani atomfenyegetés miatt, emlékeztet a CNN. Rex Tillerson külügyminiszter múlt hónapban járt Kínában, hogy nyomást gyakoroljon az Észak-Koreával szomszédos országra a fenyegetés enyhítésére, Trump pedig ezen a héten fogadja a kínai elnököt, Hszi Csin-pinget, és szándékai szerint ismét előhozná a témát. 

Kína egyelőre nem reagált az interjúra, de azt közölte, hogy Tillerson telefonon felhívta a kínai külügy legmagasabb rangú diplomatáját a Trump-találkozó ügyében. A közlemény szerint a találkozó "rendkívül fontos a két ország kapcsolata szempontjából", és hogy a "békét, stabilitást és fellendülést" elősegítsék a világban.

Trump korábban arról is beszélt, írja a CNN, hogy szerinte Kína a felelős az észak-koreai fegyverkezésért. Azt is mondta többször is, hogy agresszív lépéseket tenne, hogy csökkentse a Kínával szembeni amerikai kereskedelmi hiányt, ami az import csökkentését, vagy az export növelését jelentheti.

Az ABC News-nak adott interjújában közben szintén vasárnap Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet azt mondta, Amerikának nem kellene többé elfogadnia a kínai kifogásokat, hogy "ők is aggódnak". "Mutassák meg, mennyire aggódnak! Ők az egyetlen ország, amely meg tudja állítani őket, és ezt tudják is".

Pár nappal ezelőtt már keménykedett egyébként Trump.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!