Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Bekérették a külügybe az amerikai és a német ideiglenes ügyvivőt

2017.04.04. 17:03

Altusz Kristóf helyettes államtitkár szerdára bekérette  a budapesti amerikai és német nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét a felsőoktatási törvény ügyében, írja az MTI.

A minisztérium szerint Magyarországon minden felsőoktatási intézménynek be kell tartania a rá vonatkozó szabályokat. "Minden ezzel ellentétes állítás hamis" – írják.

A Országgyűlés kedden fogadta el a felsőoktatási törvény módosítását, eszerint a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

A lépés ellen tiltakozott az Egyesült Államok nagykövetsége, a német államfő, és Norbert Röttgen, a német kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetségi parlamenti (Bundestag-) külügyi bizottságának elnöke is.

Frank-Walter Steinmeier német államfő úgy fogalmazott:

Európa nem hallgathat, amikor a civil társadalom, illetve maga a tudomány elől veszik el a levegőt, ahogy az történik éppen Budapesten a Közép-európai Egyetemmel (CEU).

A Central European University (CEU) elnök-rektora, Michael Ignatieff közölte: a felsőoktatási törvénymódosítás alkotmányos felülvizsgálatára kéri Áder János köztársasági elnököt.