Freedom House: Magyarország a sereghajtó

2017.04.04. 09:09 Módosítva: 2017.04.04. 14:17

Magyarország demokráciaszintje esett a leglátványosabban az elmúlt 10 évben – áll a Freedom House idei jelentésében, amely szerint Közép-Európában Magyarország áll a legközelebb a tekintélyelvű rezsimhez.

A balti államok, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Szlovénia konszolidált demokráciák, bár a cseheken, litvánokon és észteken kívül mindegyik országban romlott a helyzet. 

untitled shoot-9066
Fotó: Ajpek Orsi

A legtöbbet viszont Magyarországon, ahol a demokratikus 1-től az autoriter 7-ig terjedő skálán a 2008-as 2,14-ről 3,54-re szigorodott a rendszer. 

A berendezkedés megítélését a civil társadalom szabadsága, a korrupció, az önkormányzatok és a kormány működésének szintje, a jogbiztonság és a választási folyamat átláthatósága és a sajtó szabadságának mértéke adja meg. 

A legsúlyosabb a helyzet Magyarországon a sajtó szabadságát, a korrupció mértékét és a kormány működését illetően. A helyzet 2016-hoz képest is romlott.

Igaz, egyértelműen autoriter rezsimek egyelőre csak a volt Szovjetunió területén működnek: Közép-Ázsiában, Oroszországban, Belaruszban, Azerbajdzsánban és lényegében Örményországban, míg, Grúziában, Ukrajnában, Moldovában inkább a tekintélyelvűségből kifelé tartó, átmeneti rendszerek működnek. Az autoriter ex-szovjet utódállamokban korábban sem volt demokratikus berendezkedés, Kirgizisztán is csak egy rövid időre került át a javuló kategóriába 2011-es kormányváltás után, hogy aztán visszakerüljön a megszokott kerékvágásba, ahonnan a 2006-os, a rövid idejű, ellentmondásos tulipános forradalom sem igazán mozdította ki.

A Freedom House egy Soros György által finanszírozott szervezet. A magyar kormányt nem lepte meg, hogy a Soros által támogatott intézmény Magyarországot támadja.

- reagált a Kormányszóvivői Iroda a jelentésre. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, Magyarországon a sajtószabadság teljes mértékben érvényesül, minden politikai vélemény a magyar sajtóban teret kaphat és megjelenhet. Magyarország polgárai pedig demokratikus jogaikat szabad választásokon gyakorolhatják.   • Hírek
  • Hírek