Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Putyin óriási ajándékot ad a szankciók sújtotta üzletembereknek

2017.04.04. 13:13

Aláírta az orosz elnök azt a törvényt, amely szerint bizonyos esetekben

vagyonbevallást sem kell készíteniük és adómentességet kapnak a nyugati szankciókkal sújtott orosz üzletemberek.

A parlament mindkét háza megszavazta a törvénymódosítást március folyamán, kedden pedig az elnöki jóváhagyás után meg is jelent a hivatalos közlönyben.

A törvényt a parlamentben háromnegyedes többséget birtokló Egységes Oroszország szavazta meg, az Orosz Föderáció Kommunista Pártja (KPRF), a kevésbé ellenzéki Méltányos Oroszország (SZR) és a Kremlhez szintén lojális Orosz Liberális Demokrata Párt (LDPR) ellenezte.

A törvény alapvetően szűk körnek ad felmentést, az ellenzék kifogása épp az volt, hogy ezzel csak a Forbes toplistás orosz milliárdosainak kedvez Putyin.

Ráadásul lehetővé teszi azt is, hogy a 2014 január 1-je óta Oroszországban befizetett adót visszakapják.

A törvény formálisan a kettős adóztatást akarja elkerülni: azokra vonatkozik, akik külföldön adóznának cégeik, ingatlanaik miatt, viszont a szankciók következtében kénytelenek Oroszországban tartózkodni. Ha fél évnél hosszabb ideig vannak az országban, akkor már ott kéne adózniuk. A módosítás arról szól, hogy fél évnél hosszabb tartózkodás esetén sem kell Oroszországban adózniuk, amennyiben igazolják, hogy külföldön ezt megtették.

Gennagyij Tyimcsenko, a Putyin barátjaként számon tartott olajexportőr már jelezte, hogy kényelmi szempontból továbbra is a svájci adózást választaná – írta a Gazeta.ru. Igaz, az elnök belső körébe tartozó, építőipari milliárdossá tett dzsúdóedző Arkagyij Rotenberg és az orosz állami megbízásokkal operáló Rosszija Bankot irányító Jurij Kovalcsuk már jelezték, hogy nem kívánnak élni a lehetőséggel.

Kétségtelen, hogy közvetlenül nem mond le újabb pénzekről az orosz költségvetés, inkább arról van szó, hogy nem él a lehetőséggel, hogy megadóztassa az Oroszországban rekedt milliárdosokat, akik eddig sem az orosz költségvetésbe fizették adójukat.