Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Trump fő bizalmasa kikerült a nemzetbiztonsági tanácsból

2017.04.05. 18:59

Alig több mint két hónap után kikerült a nemzetbiztonsági tanácsból (NSC) Donald Trump egyik legfőbb bizalmasa, Steve Bannon. A Thehill.com értesüléseit hivatalosan is megerősítette a Fehér Ház.

Steve Bannon a Breitbart News nevű konzervatív, az alt-righthoz sorolt hírportál korábbi vezérigazgatója volt. Trump megválasztása után az elnök főstratégája lett a Fehér Házban, és miután január végén beültették a nemzetbiztonsági tanácsba, sokan attól tartottak, hogy túl nagy politikai befolyást gyakorol majd.

Steve Bannon
Steve Bannon
Fotó: Drew Angerer / Getty Images Hungary

A BBC azt írja, hogy a Fehér Ház szerint nem Bannon befolyása csökkent ezzel, hanem valójában csak azért ültették be a tanácsba, hogy figyeljen Michael Flynn nemzetbiztonsági főtanácsadóra, akinek februárban le kellett mondania. Flynnek állítólag át kellett alakítania a nemzetbiztonsági tanácsot az elődje, Susan Rice alatti működéshez képest.

Bannon kikerülésével egyértelműen erősödhet a Flynn után kinevezett új nemzetbiztonsági főtanácsadó, H. R. McMaster pozíciója.

Flynn március végén azt mondta, hajlandó tanúskodni az elnök állítólagos kampánybéli „orosz kapcsolatairól" a szenátus, vagy a képviselőház bizottságai előtt, ha cserébe mentességet kap. Flynn orosz kötődéseit jelenleg is vizsgálja az FBI, a képviselőház és a szenátus bizottsága. Az orosz kapcsolatai miatt kirúgott Flynnről itt olvashatja összegyűjtött cikkeinket.