18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Felháborodott a világ a haldokló gyerekek látványától és az orosz magyarázattól

2017.04.05. 14:45

Az eddigi adatok szerint 72 civil halt meg kedd este, köztük 20 gyerek, amikor vegyifegyver-támadás rázta meg Szíria egyik városát, Han Sejkunt az északi Idlib tartományban. 

Ám miközben a brutális képsorok, a halott gyerekek fotói megrázták a világot és végigsöpörtek a közösségi médián (is), egyelőre egy cinikus tagadáscunaminál tart az ügy: 

  • Az Aszad oldalán álló oroszok azt állítják, hogy valóban támadtak ott szíriai gépek, de a gáz egy olyan "terroristabázis" bombázásakor szabadult fel, amelyben iraki militánsok számára gyártottak aknákat. 
  • A brit külügy, egy szíriai lázadó parancsnok és Amerika szerint viszont ez hazugság, azt mondják, az eddigi adatok alapján a vegyifegyver-támadást a szíriai kormányerők követhették el. Arra is felhívták a figyelmet a megfigyelők, hogy az oroszok által említett bombázási időpont előtt már érzékelték a gázt a helyiek. 
  • Damaszkusz pedig simán tagadja, hogy ő tette volna. 

 A lázadókkal szimpatizáló Idlib Médiaközpont posztjai

Ráadásul ha maga a gáztámadás nem lett volna elég brutális, utána még a sérülteket kezelő kórházakat is légicsapás érte, állítják szemtanúk.

Egyes sebesülteket Törökországba vittek ellátásra. Egy ott kezelt nő azt mondta, a gáz hatására nem tudtak lábra állni, szédültek, hánytak, nem kaptak levegőt. 

A WHO azt közölte, hogy ideggáznak megfelelő tüneteket tapasztaltak az áldozatokon, külsérelmi nyomok nem voltak a halottakon, a halál oka pedig gyors lefolyású, hasonló tünetegyüttes volt, amelyek között a legfőbb az akut légzési elégtelenség. 

Az NBC összeállítása helyi felvételekből

Donald Trump amerikai elnök elítélte "Aszad förtelmes akcióit", és Obamát hibáztatta, hogy gyenge volt Szíria ügyében. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hamarosan összeül, hogy tárgyaljon az ügyről. Amerika, a britek és a franciák Brüsszelben tanácskoznak, hogy összeállítsanak egy támadást elítélő dokumentumot. Azonban ennek elfogadását minden bizonnyal blokkolni fogják az oroszok a vétójogukkal, ahogy eddig hét alkalommal tették.

Az EU külügyi biztosa, Federica Mogherini azt mondta, a képek, amelyeket látott, megerősítik abban, hogy mindannyiunk felelőssége, hogy végre közösen tegyünk a békéért, beleértve a helyi közösségeket és a szíriai feleket is.

A szíriai kormány legutóbb 2013 augusztusában keveredett hasonló intenzitású vádak közepébe, akkor Damaszkusz lázadók által ellenőrzött területén volt több száz áldozatot követelő szarintámadás. Aszad akkor is tagadta, hogy köze lenne az egészhez, és a lázadókat hibáztatta.

Később beleegyezett, hogy megsemmisíti Szíria vegyifegyvereit, de a támadások ettől nem szűntek meg.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport