Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Legyen türelmes, ha Horvátországba készül

2017.04.05. 14:57

Hosszas várakozásra készülhetnek az utazók péntektől a horvát-magyar és a horvát-szlovén határon az Európai Unió rendelkezése miatt, amely szerint a schengeni külső határokat átlépőknek módszeres ellenőrzésen kell átesniük, írja az MTI a  Jutarnji List  című horvát napilap alapján. Főleg húsvétkor számítanak káoszra a határforgalomban.

Az unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell belépéskor és kilépéskor is. Össze kell vetni a Schengeni Információs Rendszerrel (SIS) és az Interpol lopott vagy elveszett dokumentumokra vonatkozó adatbázisával (SLTD), hogy a hatóságok meggyőződjenek arról, hogy az utas nem jelent biztonsági kockázatot, közrendvédelmi vagy közegészségügyi kockázatot az EU-ban.

A szigorítás nemcsak az unió külső határaira, hanem minden olyan belső határra is vonatkozik, ahol a tagállamok még nem állapodtak meg a határellenőrzés megszüntetéséről. Kiterjed a vasúti, a légi és a tengeri határokra is.

A Jutarnji azt írta: Horvátország régóta készül a feladatra, péntektől pedig megnöveli a határokon szolgálatot ellátó horvát rendőrök számát, akik együttműködnek majd magyar és szlovén kollégáikkal, de ennek ellenére elkerülhetetlenek lesznek a dugók.

Az utazóknak azt javasolják, hogy ellenőrizzék dokumentumaik érvényességét, mielőtt útnak indulnának, főleg ha azokat az elmúlt két évben ellopták, elveszítették vagy megsérültek. Kerüljék a hétvégi utazásokat, legyenek türelmesek és kövessék a hatóságok utasítását.