Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Washington: Moszkva és Teherán is felelős a szíriai gáztámadásért

2017.04.05. 06:23

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter közleményben sürgette Oroszországot és Iránt kedden, a szíriai Idlíb tartományban történt gáztámadást követően, hogy gyakoroljon nyomást a damaszkuszi kormányra. Az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnöknek el kell számolnia a rendszere által végrehajtott gáztámadással.

"Miközben figyelemmel kísérjük e szörnyű helyzetet, egyre nyilvánvalóbb, hogy Bassár el-Aszad elnök módszere a brutális barbarizmus" – fogalmazott közleményében Tillerson. Leszögezte, hogy azoknak, akik Aszad elnököt támogatják, köztük Oroszországnak és Iránnak, nem szabad illúziókba ringatniuk magukat a szíriai elnök szándékait illetően. "Bárki, aki vegyi fegyvereket vet be a saját népe ellen, alapvetően megveti az emberiességet és ezért elszámolással tartozik" – hangsúlyozta Tillerson. 

Felszólította Moszkvát és Teheránt, hogy vesse latba a szíriai rendszerre gyakorolt befolyását annak érdekében, hogy "ilyen kegyetlen támadásra többé ne kerülhessen sor". Az amerikai külügyminiszter szerint Oroszország és Irán – mint az Asztanában kialkudott tűzszünetért garanciát vállaló két állam – erkölcsi felelősséggel tartozik a gáztámadásért.

Tillerson a jövő héten Moszkvába látogat, ahol várhatóan szintén napirendre kerül a szíriai helyzet. Kedden szóvivője útján Donald Trump elnök is elítélte az idlíbi gáztámadást. Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője "gyűlöletes cselekedetnek" nevezte a történteket, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat "még nem áll készen arra, hogy megvitassa a rendszerváltozást" Szíriában. (MTI)