Elfogták a stockholmi merénylőt

2017-04-08T005616Z 1205717095 RC14B2986FE0 RTRMADP 3 SWEDEN-ATTA
2017.04.07. 15:14 Módosítva: 2017.04.08. 14:59

Fontosabb részletek:

  • A svéd rendőrök elfogták azt a férfit, aki péntek délután teherautóval a tömegbe hajtott Stockholm belvárosában. 
  • A 39 éves férfi Üzbegisztánból származik, és szimpatizált az Iszlám Állammal.
  • Elfogtak egy másik embert is, akinek szintén köze lehet a merénylethez.
  • A rendőrség esti közlése szerint 4 halott és 15 sérült van. 
  • A teherautót kirakodás közben rabolta el a merénylő. A sofőrt nem vitte magával.
  • Nem megerősített hírek szerint robbanóanyagot is tettek a teherautóba.
  • Svédország szigorítja a határellenőrzést.

Két embert vettek őrizetbe a pénteki teherautós támadással összefüggésben Stockholm északi részén. Egyikük vezette a belvárosban tömegbe gázoló teherautót. Személyleírása egyezik azzal a kapucnis férfival, akiről korábban kiadtak egy képet. 

Őt Stockholm Märsta nevű elővárosában tartóztatták le pénteken. Bevallotta a rendőröknek, hogy ő követte el a merényletet. Kisebb sebesülései voltak, valamint egy törött szemüveget és egy símaszkot találtak nála. Korábban több szemtanú is úgy emlékezett, hogy a teherautót vezető alakon símaszk volt.

Az Aftonbladet úgy tudja: egy 39 éves, Üzbegisztánból származó férfi az illető, aki vonattal utazott el Stockholm belvárosából az északi fekvésű Märstába, ahol egy rendőrjárőr fogta el.  A férfi lakhelye ugyanakkor a lap szerint a svéd főváros egyik déli elővárosában van. A férfi Facebook-oldalán az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóit találták, illetve kedvelt egy bejegyzést, amelyen a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantás vérben úszó áldozatai voltak láthatóak. A gyanúsított négy gyermek apja, és az építőiparban dolgozik.

Később az észak-stockholmi Hjulsta külvárosában is letartóztattak egy férfit. Ő kapcsolatban áll a merénylővel. Lars Bystrom rendőrségi szóvivő azt mondta: lehetnek mások is, akik kapcsolatban hozhatók a merénylővel, de ezt még nem tudják.  

Az SVT közszolgálati televízió rendőrségi forrásokból úgy tudja: egy robbanóanyagokat tartalmazó táskát is találtak a teherautóban. A Svéd Biztonsági Rendőrség parancsnoka a TV4 televíziónak azt mondta, nem tudja megerősíteni a hírt. Dan Eliasson svéd rendőrfőnök csak annyit mondott: valamilyen gyanús szerkezetet találtak a vezetőülésen, aminek nem kellett volna ott lennie. 

A teherautó Stockholm egyik utcáján gázolt halálra járókelőket nem sokkal péntek délután 3 óra előtt, a Drottninggatanon, majd egy bevásárlóközpont bejáratába rohant. Az Aftonbladet szerint már négyre emelkedett az áldozatok száma, egy sérült a kórházba szállítás után halt meg. A sérültek száma tizenötre emelkedett, közülük kilenc ember állapota súlyos.

A támadás miatt a belvárosban pánik tört ki, a környék fölött helikopter körözött. Egy szemtanú szerint olyan volt, mintha bomba robbant volna. A becsapódás után lángok csaptak fel.

A támadáshoz használt teherautót néhány perccel a merénylet előtt szerezte meg a terrorista. A bevásárlóközpont éttermeinek sört szállító teherautó a közelben állt. Éppen kirakodták, amikor a fekete símaszkot viselő férfi félrelökte a sofőrt, és beugrott a vezetőfülkébe. A sofőr megpróbálta megakadályozni a rablást, de a merénylő majdnem őt is elgázolta. A teherautó sofőrje így is megsérült, és sokkot kapott. A rendőrség kihallgatta.

Egy szirénázó rendőrautó hajtott végig a városon, ahonnan hangosbeszélőn terrorcselekményre figyelmeztették az embereket. A svéd miniszterelnök szerint is terrortámadás történt. Stefan Löfven azt mondta:

Megtámadták Svédországot. Minden terrorcselekményre utal.

A miniszterelnök bejelentette, hogy azonnali hatállyal megerősítik a határellenőrzéseket.

A kormányfő Göteborgban volt, de sietett vissza Stockholmba. Megdöbbenését fejezte ki a svéd királyi család a Stockholmban pénteken elkövetett tömeges gázolás miatt.

A terrorfenyegetettség szintjét nem emelték, továbbra is hármas szinten marad, ami „nagyon magas kockázatot" jelent. A stockholmi pályaudvar nem indít és nem fogad vonatokat. Késő estig leállították a metrót, bezártak a kormányhivatalok, a mozik, a színházak, megerősítették a parlament védelmét. Az utcákon gépkarabélyokkal felfegyverzett rendőrök járőröznek. A rendőrség mindenkit arra kért, hogy maradjon otthon és ne menjen a belvárosba.

Este rengetegen indultak gyalog haza, miután nem járt a tömegközlekedés. A városházát megnyitották azok előtt, akik esetleg az intézkedések miatt ideiglenesen nem tudnak hazajutni.

A svéd támadás miatt több szomszédos országban is fokozták a biztonsági intézkedéseket. Finnországban a rendőrség növelte a járőrök számát Helsinkiben. Norvégia nagyobb városaiban és Oslo repülőterén a rendőrök a további értesítésig fegyvert viselnek. Lezárták a Svédország és Dánia közötti híd több sávját is, hogy a rendőrség ellenőrizhesse az áthaladó járműveket.

A Drottninggatan Stockholm egyik leglátogatottabb sétálóutcája, a budapesti Váci utcára hasonlít:

terkepke

Hosszú Katinka és férje, Shane Tusup éppen Stockholmban van. A Blikk azt írja: biztonságban vannak, a támadás idején a szállodában tartózkodtak. A Stockholmban tartózkodók a Facebook Safety Check-jén oszthatják meg ismerőseikkel, hogy biztonságban vannak. 

A magyar emberek nevében is együttérzését fejezte ki a péntek délutáni stockholmi támadás áldozatai családjainak, a sérülteknek pedig gyors felépülést kívánt Orbán Viktor miniszterelnök a Stefan Löfven svéd kormányfőnek írt levelében. " Biztosíthatom, hogy kormányom továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni fogja közös küzdelmünket az Európát sújtó terrorista támadásokkal szemben" - írta svéd kollégájának Orbán Viktor.

A gázolás mint a terror új fegyvere

Az elmúlt 17 évben jócskán megnőtt az olyan, terrorizmushoz köthető esetek száma, ahol valamilyen járművel hajtottak a tömegbe. Csak idén ez a harmadik ilyen, 2014 óta pedig tizenöt ilyen támadást követtek el, ebből hetet Európában. Utóbbiak közül a halálos áldozatok száma miatt kiemelkedik a tavaly július 14-i nizzai, a december 19-i berlini, és az idén március 22-én elkövetett londoni támadás.  

(A Svenska Dagbladet, az Aftonbladet, a BBC, a Reuters, a Bild, a Local.se és más források alapján) 

Borítókép: Jessica Gow / Reuters.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport