Egy napig tartott az amerikai kormány és a Twitter pere

2017.04.07. 21:16

A Twitter csütörtökön beperelte az Egyesül Államokat, mert a kormány felhasználók adatainak kiadására akarta kényszeríteni a közösségi portált. Pénteken azonban már vissza is vonták a pert, írja a Variety.com.

trumptwitter
Fotó: szarvas

Az amerikai belbiztonsági minisztérium szerette volna kideríteni, hogy ki rejtőzködik egy @ALT_USCIS nevű Twitter-fiók mögött. Ezen keresztül ugyanis egy vagy több anonim felhasználó arra buzdította az embereket, hogy bojkottálják Trump bevándorlási politikáját. Ezért arra próbálták kényszeríteni a Twittert, hogy adja ki a fiók adatait.

A portál ezt megtagadta, az intézkedést pedig a véleménynyilvánítás szabadsága ellen indított törvényellenes támadásnak nevezte: az amerikai alkotmány első kiegészítésé alapján a Twitter-felhasználóknak joguk van az anonim politikai véleménynyilvánításhoz.

Az igaza bizonyítása miatt a Twitter beperelte a kormányt, ami pénteken visszavonta az adatokra vonatkozó igényét. Ezek után a közösségi portálnak sem volt oka pereskedni, az ügy így békésen megoldódott.

Nem megy mindig ilyen simán

Tavaly az FBI azt akarta az Apple-től, hogy segítsenek a San Bernardinó-i terrortámadással kapcsolatos nyomozásban, mert nem férnek hozzá az egyik elkövető iPhone-ján található adatokhoz. A titkosítás feloldásához az Apple-nek sem volt kulcsa, de az FBI azt akarta, hogy segítsenek nekik megkerülni azt az extra védelmet, ami megakadályozza, hogy saját maguk törjék fel nyers erővel a titkosítást.

Az Apple elutasította a kérést, mivel a személyes adatok védelmét sokkal fontosabbnak tartotta, amiben a nagy techcégek is az Apple mellé álltak: a Google (vagyis az Alphabet), a Facebook és a Microsoft közös indítványban támogatták az Apple-t a harcban. Végül az FBI azt mondta, feltörték a telefont.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM