Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A rendőrség látókörében volt már a svéd teherautós merénylő

2017.04.08. 19:25

A stockholmi teherautós merénylet miatt letartóztatott férfi személye feltűnt már a svéd biztonsági szolgálatok által gyűjtött információk között - közölte az MTI. A rendőrség szerint csak marginális szereplőként tűnt fel a látókörükben.

A stockholmi gázolásos terrorcselekmény után őrizetbe vett 39 éves, Üzbegisztánból származó férfit gyanúsítják azzal, hogy ő vezette a négy embert halálra gázoló teherautót - erősítette meg a rendőrparancsnok. 

A támadáshoz használt teherautó
A támadáshoz használt teherautó
Fotó: Tt News Agency

A teherautó vezetőülésén olyan szerkezetet találtak, melynek nem kellett volna ott lennie. Azt egyelőre a hatóság nem erősítette meg, hogy pokolgép volt-e. Eliasson úgy fogalmazott, hogy lehetett pokolgép, valamilyen gyújtószerkezet vagy más is; ennek feltárása a bűnügyi szakértők dolga.

A rendőrség továbbra is abból indul ki, hogy a négy ember halálát okozó támadás terrorcselekmény volt.

A gyanúsított egyelőre nem beszél, nem tett vallomást. A hatóságok átvizsgálják a férfi mobiltelefonját és fiókjait a közösségi médiában, olyan bizonyítékok után kutatva, amik a pénteki támadáshoz köthetik a feltételezett elkövetőt. Egyelőre a hatóságok arról sem nyilatkoztak, hogy az üzbég gyanúsított jogszerűen tartózkodott-e Svédországban.

A támadás 15 sérültje közül tízen továbbra is kórházban vannak, közülük négy ember állapota súlyos.

Svédországban félárbócra engedték a nemzeti lobogót. XVI. Károly Gusztáv svéd király a támadás miatt megszakította brazíliai utazását. Szombaton rövid beszédben reagált a történtekre. A támadást megvetendőnek nevezte. Az uralkodó egyúttal örömét fejezte ki, hogy a támadás után sokkal többen vannak, akik segíteni akarnak, mint azok, akik ártani szeretnének Svédországnak.

A svéd kormány nem változtatja meg menekültpolitikáját a stockholmi terrorcselekmény miatt - közölte Margot Wallström külügyminiszter. "Folytatjuk migrációs politikánkat, és továbbra is tiszteletben tartjuk a menedékjogot. Ez a terrorcselekmény nem rettent meg minket" - mondta a tárcavezető az Aftonbladet című lapnak nyilatkozva.

Egyelőre egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett a stockholmi gázolásos merénylet elkövetőjeként. Tavaly Nizzában és Berlinben, nemrég pedig Londonban hajtottak végre terroristák hasonló gázolásos támadást.