Ismét légitámadás érte a korábban vegyifegyverrel sújtott szíriai várost

2017.04.08. 13:45

Azonosítatlan harci gépek támadták szombaton azt a felkelők kezén lévő szíriai várost, amely egy feltételezett vegyifegyver-támadás célpontja volt a hét elején, írja az MTI a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja közleménye alapján.

Az orosz védelmi minisztérium által 2017. április 8-án közreadott kép a szíriai Homsz tartományban lévõ sajráti légi támaszpontról az elõzõ nap végrehajtott amerikai légicsapás után. Az amerikai haderõ irányított rakétákkal felfegyverzett rombolókról lõtt ki Tomahawk rakétákat a szíriai támaszpontra megtorlásul a szíriai hadseregnek tulajdonított 86 halálos áldozatot követelõ Hán Sejkún-i feltételezett vegyifegyver-támadásért.
Az orosz védelmi minisztérium által 2017. április 8-án közreadott kép a szíriai Homsz tartományban lévõ sajráti légi támaszpontról az elõzõ nap végrehajtott amerikai légicsapás után. Az amerikai haderõ irányított rakétákkal felfegyverzett rombolókról lõtt ki Tomahawk rakétákat a szíriai támaszpontra megtorlásul a szíriai hadseregnek tulajdonított 86 halálos áldozatot követelõ Hán Sejkún-i feltételezett vegyifegyver-támadásért.
Fotó: Orosz védelmi minisztérium

A légicsapásban, mely az északnyugati Idlíb tartományban fekvő Hán Sejkún keleti része ellen irányult, legalább egy civil életét vesztette és egy másik megsebesült.

A támadás egy nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok több tucat robotrepülőgépet lőtt ki a szíriai Sarját légi támaszpontra, megtorlásul a szíriai hadseregnek tulajdonított - utóbbi által tagadott - vegyifegyver-támadás miatt, amelyben az OSDH szerint 87 civil vesztette életét, köztük 31 gyerek.

Mindeközben Haszan Róháni iráni államfő azzal vádolta meg szombaton Donald Trump amerikai elnököt, hogy a terrorista csoportokat segíti Szíriában. "Ez az úr, aki hatalomra került az Egyesült Államokban, azt állította, hogy le akarja győzni a terrorizmust, ma azonban minden szíriai terrorcsoport az amerikai támadást ünnepli" - jelentette ki Róháni az állami Irib televízió által közvetített beszédében, anélkül, hogy néven nevezte volna Trump elnököt.

Az Egyesült Államok péntek hajnalban masszív légicsapást mért egy Homsz tartománybeli szíriai légi támaszpontra, megtorlásul a keddi, 87 halálos áldozatot követelő Hán Sejkún-i vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolja.

"Ha ön igazat mondott, miért van az, hogy az első dolga volt segíteni a terroristáknak?" - kérdezte beszédében Róháni, Trumpnak az amerikai elnökválasztási kampányban hangoztatott, terrorizmusellenes kijelentéseire utalva. Hozzátette, hogy a Szíria elleni amerikai "agressziót" látva Iránnak "minden eshetőségre fel kell készülnie".

Irán, amely a szíriai polgárháborúban Bassár el-Aszad elnök rezsimjét támogatja pénzügyileg és katonai erővel, már pénteken elítélte a Homsz melletti Sajrát légi bázis ellen végrehajtott amerikai támadást.

Szombati beszédében Róháni követelte, hogy állítsanak fel "egy független bizottságot (...) semleges országok részvételével az állítólagos szíriai vegyi támadás kivizsgálására, mivel az ENSZ tudomása szerint Szíria nem rendelkezik vegyi fegyverekkel". Az iráni vezető azt mondta, hogy a damaszkuszi rezsim végrehajtotta vegyi arzenáljának leszerelését, ami szerinte ugyanakkor nem mondható el a szíriai lázadók és a dzsihadisták fegyveres csoportjairól.

A 2011-ben kirobbant szíriai polgárháborúban a damaszkuszi rezsim és a lázadók feltételezések szerint egyaránt bevetettek mérges gázokat. A világszervezet 2013 szeptemberében elfogadott, 2118-as számú határozatában arra kötelezte Szíriát, hogy semmisítse meg teljes vegyifegyver-készletét az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) felügyelete alatt. Ezt követően a Damaszkusz által bejelentett készlet legnagyobb részét - 1300 tonna mérgező anyagot - egy orosz-amerikai megállapodás alapján megsemmisítésre elszállították az országból, Szíria pedig aláírta a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt.

Az ENSZ 2015 márciusában ismét határozatban ítélte el a klórgáz vegyi fegyverként való használatát a szíriai konfliktusban, miután az OPCW-vel közös nyomozása megállapította, hogy a damaszkuszi rezsim legalább három klórgáztámadást hajtott végre 2014-ben és 2015-ben. A gyanú szerint azonban a felkelők és a dzsihadisták is bevetették ezt a fegyvert.  • Hírek
  • Hírek