Volt már ekkora terrorveszély Európában?

2017.04.08. 20:39 Módosítva: 2017.04.08. 20:43

Vajon jogosan érzik úgy az európaiak, hogy sosem látott mértékű a terrorfenyegetettség a térségben? A biztonsági intézkedések szigorodása, és a terrorral foglalkozó hírek szaporodása nyomán a BBC megvizsgálta, hogy a puszta tények is alátámasztják-e veszélyérzetünket.

A statisztikák alapján két megállapítás született:

  1. Az egyes terrortámadások egyre halálosabbak lettek. Az utóbbi 16 évben történt a három, legtöbb áldozatot követelő merénylet a második világháború óta.  Már akkor, ha nem számítjuk ide a repülőgépes merényleteket, mert akkor a 70-es évek volt a legveszélyesebb.
  2. A terrorfenyegetettség mértéke viszont meredeken zuhant. A hetvenes években nagyságrendileg nagyobb volt az esélye annak, hogy a polgár meghal egy terrortámadásban, mint napjainkban.

Halálosabbak a támadások

Az első megállapítás szerint a jelen szárazföldi - azaz nem repülőgépes - támadásai sokkal több halálos áldozatot követelnek. 

  • 2004 Madrid: vasúti robbantásban meghalt 191 ember, megsebesült 2000.
  • 2015 Párizs: A támadásokban meghalt 130 ember, megsebesült 360.
  • 2016 Nizza: A teherautós támadásban meghalt 86 ember, megsebesült 460. 

A 2000-es évekig a trend sok támadás volt, relatív kevesebb áldozattal. Az ETA negyven év alatt 3300 merényletben 800 embert gyilkolt meg.

95552742 edit chart terrorism wester.png
Fotó: BBC

Ez persze csak az általános trend, mivel 1970-től négy olyan merénylet is volt, amelyben jóval többen vesztették életüket. Az 1988-as Lockerbee repülőgépes támadásban például 270-en haltak meg, tehát majdnem annyian, mint a fenti három támadásban összesen.

Csökkent a merényletben elhunytak száma

Az 1970-es 1980-as években az általános terrorfenyegetettség mértéke jóval magasabb volt a jelenleginél.

Akkor évente 150-en haltak meg Európában terrortámadásban, míg jelenleg ez a szám a harmada, azaz 50 ember.

Az észak-ír támadások idején annak a valószínűsége, hogy valakit terrortámadás ér 1:25 ezer volt. Most viszont nagyságrendekkel biztonságosabb az élet: 1:400 ezerhez az esélye annak, hogy terrortámadás ér egy európai embert.

A BBC megjegyzi, hogy korábban más volt a terroristák motivációja. Akkoriban a balos terroristák, az Action Directe, a Baader-Meinhof-csoport, a Vörös brigádok gyilkoltak, főleg szovjet pénzből. Jelenleg a radikális iszlám mozgalmak akarnak pánikot kelteni. Mindez persze nem befolyásolja az összképet, hiszen az áldozatoknak mindegy, hogy szélső balos, vagy szalafita ideológiai miatt kellett felrobbanniuk.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport