Legalább 35 keresztény meghalt két robbantásban Egyiptomban Virágvasárnap

2017.04.09. 11:14 Módosítva: 2017.04.09. 16:18

Legalább 25 ember meghalt, és 60 megsebesült egy kopt keresztény templomnál történt robbanásban Egyiptom északi részén vasárnap délelőtt - írja a CNN. A támadás után néhány órával újabb, legalább 11 halálos áldozatot követelő merénylet történt az országban, Alexandriában robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő egy keresztény templomnál - számolt be az MTI. Mindkét merényletet az Iszlám Állam vállalta magára.

Az első, Tanatában történt terrortámadásnál az állami al-Ahram napilap beszámolója szerint a hívek a virágvasárnapi ceremóniára gyűltek össze a város Mari Girgis (Szent György) nevű templomában, amikor bomba robbant az épületen belül. A merényletet egyelőre nem vállalta magára egy szervezet sem. A robbantásról készült belső felvételen látszik, ahogy folyik a szertartás a templomban, majd egyszer csak robbanás hangját hallani, és megszakad a kép:

Az alexandriai merénylet a Szent Márk-katedrálisnál történt nem sokkal a tanatai után. A templomban előzőleg II. Tavadrosz kopt pápa mutatott be virágvasárnapi misét. Az egyházfő jól van, még a merénylet előtt távozott a katedrálisból. A merénylő nem jutott be a templomba, mivel a bejáratot védő rendőrök feltartóztatták. Ekkor hozta működésbe a robbanószerkezetet, legalább három rendőrt is megölve.

A merényletek hírére Abdel-Fatah esz-Szíszi egyiptomi elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot - közölte az egyiptomi televízió.

Egyiptom lakosságának mintegy 10 százaléka kopt keresztény, a felekezet tagjai állandó üldöztetésnek vannak kitéve Mubarak 2011-es bukása óta, kirekesztett helyzetükről az Amnesty International márciusi jelentése számolt be részletesen. Decemberben Kairóban szintén 25-en haltak meg egy kopt templom ellen irányuló öngyilkos merényletben, a Sínai-félsziget északi részén élő kopt családok menekülnek otthonaikból, mert fegyveres csoportok vadásznak rájuk, az egyiptomi kormány viszont egyelőre képtelen hatékonyan fellépni az agresszió ellen. 

2017-04-09T115453Z 230697754 RC15B19E5310 RTRMADP 3 EGYPT-VIOLEN
Fotó: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Ferenc pápa virágvasárnapi beszédében többek között éppen "a terrorizmustól, a felfegyverzett és lecsapni kész erőktől szenvedőkről" szólt a vatikáni Szent Péter téren.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport