Auguszta
-4 °C
2 °C

Egy 16 éves szíriai akart robbantani Németországban

2017.04.11. 09:38

Robbantásos merényletre készült egy tizenhat éves szíriai menekült Németországban, írja az MTI és a Thelocal.de. A kölni tartományi bíróság nem jogerősen két év letöltendő börtönre ítélte a fiút.

Bizonyítottnak látták, hogy üzeneteket váltott egy Izraelben tartózkodó, az Iszlám Államhoz közel álló emberrel, és neki jelezte, hogy készen áll a robbantásra. Egy menekültszálláson élt, pokolgép előállítására alkalmas tárgyakat, közük butángáz-palackokat találtak nála.

A bíróság hangsúlyozta, hogy az elítéltnek nem volt konkrét terve, a merénylet tervezésének korai szakaszában tartott. Nem állt közvetlen kapcsolatban németországi iszlamista körökkel, az interneten radikalizálódott.

Szállásán gyakran egyedül hagyták, nem találtak neki elfoglaltságot, így naphosszat internetezett és csetelt. E kapcsolatok révén „dzsihadista-iszlamista világkép alakult ki benne”.

A fiú 2015-ben érkezett Németországba szüleivel és testvérével. Radikalizálódásáról családjától és egy mecsetből értesültek a hatóságok. Tavaly szeptemberben vette őrizetbe egy terrorelhárító egység.

A védelem a fiú felmentését kérte és fellebbez az ítélet ellen.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft